Bankaların 2010-2020 arası kurumsal yönetim raporlarının içerik analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of banks' corporate governance reports by content analysis for the period 2010-2020
  1. Tez No: 864811
  2. Yazar: SAJA THABET NUAMAN AL-THABET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetimin, banka, değerlendirmeolacaktır, Corporate governance, bank, evaluation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kurumsal yönetimin dünyada ve ülkemizde son yıllarda önemi artmıştır. Şirket sahiplerinin ve yöneticilerinin farklılaşmasıyla birlikte. Kurumsal yönetimin dünyada yaygınlaşması, 1999 yılında yayınlanan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı Kurumsal Yönetim İlkeleri ile başlamıştır. kurumsal Yönetim; Şeffaflık, hesap verebilirlik, sorumluluk ve eşitlik ilkeleri ile iyi bir yönetim tarzı sağlayan ilkeler bütünüdür. Bu ilkelerin uygulanması başarılı yönetimin anahtarıdır ve her kuruluş için önemlidir. Ancak kurumsal yönetim, mevcut sorumluluk ve yükümlülükleri düşünüldüğünde bankalar için ayrı bir önem taşımaktadır. Türk bankacılık sektöründeki dalgalanmalar, kamuya ne kadar zarar verirse versin, bireylerin, tüccarların, ticari şirketlerin ve kurumların bu dalgalanmalardan finansal olarak zarar görmesine neden olmaktadır. Yönetişim ilkelerini uygulayan şirketler, hissedarlarının yatırımlarına olan güven ve itimat düzeyini artırır, çünkü bu, yönetim kurulu ve üst düzey yönetimin şirketi çevreleyen risklere karşı farkındalığının ve dolayısıyla yönetme yeteneğinin bir göstergesidir ve bu riskleri azaltmaktadır. Yatırımcıya yatırım yapmak için diğer temel kriterleri göz önünde bulundurarak yatırım kararı vermesine yardımcı olan; Çünkü kurumsal yönetim, bu şirketin sağladığı avantajlar nedeniyle yatırımcıların ilgisini çekmeyi ve güvenlerini kazanmayı sağlayan etkin bir uygulamadır ve en önemlisi tüm menfaat sahiplerine adil ve şeffaf bir şekilde davranmasıdır. Çalışmanın amacı, Türkiye'de faaliyette bulunan ve Sermaye Piyasası Kurulu kurumsal yönetim uyumu raporu düzenleme zorunluluğu olan bankaların, uyum düzeylerinin tespit edilmesi ve önemli hususların değerlendirilmesidir Çalışmanın kapsamı 2010-2020 yılı raporları ile sınırlı olup, 2010-2020 yılları arasında rastgele üç bankanın (AK Bank, Vakıf Bankası, Deniz Bank) kurumsal yönetim raporlarının bir analizi ve 2010-2020 bankaların değerlendirilmesi Çalışmada, araştırma yöntemi olarak literatür incelemesi kullanılmış temsil teorisi, Türkiye'nin yargılanan şirketler ve liderler ve çalışma ekiplerindeki yeterlilik açısından konumunun analizi, Şirketlerin statüsünün sürdürülebilirliği ve kalıcı olarak Türkiye'de kurumsal yönetim düzenlemesinin iyileştirildiğini, gibi bazı etkili kurumsal yönetişim ilkeleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of corporate management in the world and in our country has increased in recent years. With the differentiation of company owners and managers. The spread of corporate governance in the world started with the Economic Cooperation and Development Organization's Corporate Governance Principles published in 1999. Corporate Governance; It is a set of principles that ensure a good management style with the principles of transparency, accountability, responsibility and equality. Applying these principles is the key to successful management and is important for any organisation. However, corporate governance is of particular importance for banks when their current responsibilities and obligations are considered. The fluctuations in the Turkish banking sector, however damaging to the public, cause individuals, merchants, commercial companies and institutions to suffer financially from these fluctuations. Companies that apply governance principles increase the level of trust and confidence in their shareholders' investments because it is an indicator of the awareness of the board of directors and senior management of the risks surrounding the company, and therefore their ability to manage, and reduces these risks. Helping the investor to make an investment decision by considering other basic criteria for investing; Because corporate governance is an effective practice that attracts the attention of investors and gains their trust due to the advantages provided by this company, and most importantly, it treats all stakeholders in a fair and transparent manner. The purpose of the study, operating in Turkey and the Capital Market Board of corporate governance compliance report of the banks that have to regulate, the level of compliance and the evaluation of important issues The scope of the study is limited to the reports of 2010-2020, An analysis of three random banks (Ak Bank, Vakıf Bank, Deniz Bank) corporate governance reports between 2010-2020 and evaluation of 2010 2020 banks In the study, literature review as a research method used representation theory, Turkey's tried companies and leaders and analysis of the position in terms of competence in the work teams, sustainability of the status of companies and permanently improved the corporate governance regulation in Turkey, as some effective corporate governance principles have been explored.