Örgütsel özdeşleşme, ahlaki kimlik ve örgüt yararına etik dışı davranış arasındaki ilişkiler
The relationships among organizational identification, moral identity and unethical pro-organizational behaviour
- Tez No: 864815
- Danışmanlar: PROF. DR. CANAN NUR KARABEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Özdeşleşme, Ahlaki Kimlik, Örgüt Yararına Etik Dışı Davranış, Organizational Identification, Moral Identity and Unethical Pro-organizational Behaviour
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmanın amacı örgütsel özdeşleşme, ahlaki kimlik ve örgüt yararına etik dışı davranış arasındaki ilişkileri incelemektir. Çalışmada ahlaki kimliğin örgütsel özdeşleşme aracılığıyla örgüt yararına etik dışı davranış üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmanın birinci kısmında örgütsel özdeşleşme, ahlaki kimlik ve örgüt yararına etik dışı davranış kavramlarına ilişkin literatür taraması yapılarak teorik temelleri açıklanmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında ise Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nde görev yapan 384 hemşireden anket tekniğiyle elde edilen veriler SPSS 26.0 ve AMOS 24 programları kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda hemşirelerin ahlaki kimlik algısı güçlendikçe çalıştıkları kurumla özdeşleşme düzeyinin arttığı bulunmuştur. Ayrıca örgütsel özdeşleşme düzeyleri arttıkça örgüt yararına etik dışı davranış sergileme düzeyleride artmaktadır Ahlaki kimlik algısı güçlendikçe örgüt yararına etik dışı davranış düzeyi düşmektedir. Örgütsel özdeşleşme ahlaki kimlik ile örgüt yararına etik dışı davranış arasındaki ilişkide aracı rolündedir. Araştırma sonuçları benzer çalışmalarla karşılaştırılarak bulgular tartışılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationships among organizational identification, moral identity, and unethical pro-organizational behavior. In the study, the effect of moral identity on unethical pro-organizational behavior through organizational identification was examined. In the first part of the study, the theoretical foundations of the concepts of organizational identification, moral identity, and unethical pro-organizational behavior were explained by reviewing the literature. In the second part of the study, the data collected from 384 nurses working at Erzurum Atatürk University Research Hospital were analyzed using SPSS 26.0 and AMOS 24 programs. As a result of the analyses, it was found that nurses' organizational identification degree rises with the rise of their moral identity. In addition, they exibit more unethical pro-organizational behaviours more when their organizational identification level increases. As moral identity gets stronger, unethical pro-organizational behaviours decrease. Organizational identification has a mediatory role in the relationship between moral identity and unethical pro-organizational behavior. The findings were discussed and recommendations were offered after the research's findings were compared to similar studies.