Serigrafide figüratif öğelerin ve soyut imgelerin düşünsel boyutta incelenmesi
Intellectual examination of figurative elements and abstract images in screen printing
- Tez No: 864817
 - Danışmanlar: DOÇ. EVREN KAVUKCU
 - Tez Türü: Sanatta Yeterlik
 - Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
 - Anahtar Kelimeler: Serigrafi baskıresim, Figüratif öğe, Soyut imge, Screen printing, Figurative element, Abstract image
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
 - Sayfa Sayısı: 202
Özet
Baskıresim teknikleri, sanatçının sanatsal fikirlerini gerçekleştirmesinde bir ifade aracı olarak işlev görmüştür. Bu teknikler, hem uygulama hem de kuramsal düşünce olarak kendine özgü özellikleriyle yarattığı biçim ve içerik bakımından sanatçıya özerk bir kimlik kazandırmıştır. Bu teknikler arasında serigrafi baskıresim, sanatçıların eser üretimiyle kendi özgün biçimlerini, malzeme kullanımını, kompozisyon düzenini, çeşitli motiflerini, seçilen konularını, ele aldıkları imgelerin anlamlarını ve bunlara bağlı olarak çağın sosyo-kültürel, psikolojik ve ekonomik oluşumlarından nasıl beslendiğini çözümlemek için bir incelemede bulunmayı amaçlamaktadır. Bu araştırmanın, sosyo-kültürel olaylar karşısında serigrafi baskıresmin daha etkili ve daha yaratıcı ortamlara zemin hazırlaması bakımından, gerekli ihtiyaçların tespiti ve eksikliklerin giderilmesine yönelik katkı sunacağı düşünülmüştür. Araştırma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, serigrafi baskıresmin bir ifade biçimi olarak benimsendiği tarihten günümüze kadar sanatçıların üretimi, yeni anlatım olanakları ve görsel tutumlarıyla biçim, içerik ve etkileşim açısından ayrıntılı olarak yorumlanmıştır. İkinci bölümde, konuyla alakalı uygulama çalışmaların teknik ve ifade biçimi hakkında açıklamalara yer verilmiştir. Serigrafi baskıresim sanatının içinde bulunduğumuz çağı nasıl temsil ettiği, sosyo-kültürel ve ekonomik yapıdaki ihtiyaçlara ne ölçüde cevap verdiği, Türk resim sanatındaki yeri ve önemi ile ilgili bir alan çalışması yapılmıştır. Derinlemesine yapılan mülakatlarla; serigrafi baskıresim alanında eser veren 11 Türk, 2 yabancı ve 2 küratör ile hem yüz yüze hem de online üzerinden serigrafinin daha etkili ve yaratıcı ortamlara zemin hazırlaması bakımından birebir görüşmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Printmaking techniques functioned as a means of expression for the artist to realize his artistic ideas. These techniques have given the artist an autonomous identity in terms of form and content created with their unique features as both practice and theoretical thought. Among these techniques, screen printing Printmaking aims to analyze how the artists are fed by their own unique forms, material use, compositional order, various motifs, selected subjects, the meanings of the images they deal with, and accordingly the socio-cultural, psychological and economic formations of the age through the production of works by the artists. Screen printing of this research against socio-cultural events It is thought that printmaking will contribute to determining the necessary needs and eliminating the deficiencies in terms of laying the groundwork for more effective and more creative environments. The research consists of two parts. In the first part, serigraphy From the date printmaking was adopted as a form of expression to the present day, the production of artists has been interpreted in detail in terms of form, content and interaction with new expression possibilities and visual attitudes. In the second part, explanations about the technique and expression of the applied studies related to the subject are given. serigraphy and printmaking represents the age we live in, to what extent it responds to the needs of socio -cultural and economic structure, and its place and importance in Turkish painting art. With in-depth interviews; One-on-one interviews were held with 11 Turkish, 2 foreign and 2 curators who work in the field of screen printing, both face to face and online, in order to ensure that screen printing paves the way for more effective and creative environments.