Toplumsal değişim bağlamında hadis yorumculuğu -tecrid-i sarih özelinde-
Hadith interpretation in the context of social change-in the context of tajriad-i-sariah-
  1. Tez No: 864831
  2. Yazar: ETHEM KARABULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT YATKIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Change, Social, Republican Era, Hadith Interpretation, Tajrîd-i Sarih
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 442
Özet
Bu çalışma, toplumsal değişimin hadis yorumculuğuna nasıl yansıdığını, Cumhuriyet Dönemi ilk resmi hadis çalışması olan“Sahîh-i Buhârî Muhtasarı Tecrîd-i Sarih Tercümesi ve Şerhi”özelinde, incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Bu yönüyle çalışma, interdisipliner bir özellik arz etmektedir. Çalışma; giriş, üç ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde öncelikle değişim kavramı, değişimle bağlantılı diğer kavramlar, değişimin kavramsal olarak felsefede ve İslam'daki yeri ile anakronizm-değişim ilişkisi ele alınmıştır. Birinci bölümde toplumsal değişim ve toplumsal değişimi etkileyen temel faktörler üzerinde durulmuştur. Ayrıca toplumsal değişim kuramları, Toplumsal değişim-din etkileşimi ve İslam-toplumsal değişim ilişkisi ele alınmıştır. İkinci bölümde de Osmanlı modernleşmesinden Cumhuriyet'e giden süreçte, meydana gelen çok boyutlu ve derinlemesine toplumsal değişim ele alınmıştır. Bu değişimin dinî hayata yansımaları ise kronolojik tarih bağlamında işlenmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise hadisleri anlama ve yorumlama çerçevesinde, müellif Ahmed Naim ve Kâmil Miras'ın, toplumsal değişim faktörlerini Tecrîd-i Sarih'e nasıl yansıttıkları ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how social change reflects on hadith interpretation in the context of the first official hadith study of the Republican Era,“Sahīh al-Bukhārī Muhtasarı Tajrīd-i Sarih Translation and Commentary”. In this respect, the study has an interdisciplinary characteristic. The study consists of an introduction, three main chapters and a conclusion. In the introduction, the concept of change, other concepts related to change, the place of change conceptually in philosophy and Islam, and the relationship between anachronism and change are discussed. In the first part, social change and the main factors affecting social change are emphasized. In addition, theories of social change, the interaction between social change and religion, and the relationship between Islam and social change are discussed. In the second part, the multidimensional and in-depth social change that took place in the process from Ottoman modernization to the Republic is discussed. The reflections of this change on religious life are analyzed in the context of chronological history. In the third part, within the framework of understanding and interpreting hadiths, how the authors Ahmed Naim and Kâmil Miras reflected the factors of social change in Tajrīd-i Sarih is discussed.