Kur'an Yolu Meal ve Tefsiri'nin Erzurum ili ortaöğretim öğrencilerinin dini sorularına verdiği cevapların yeterliliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the Qur'anic Way Meal and Interpretation in terms of the adequacy of the responses of the secondary school students in Erzurum to their religious questions
  1. Tez No: 864832
  2. Yazar: ARZU KALAYCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA HACIMÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Qur'an, Qur'an Way İnterpretation, Youth, Religion, Religious Values
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Dünya nüfusunun üçte birini gençler oluşturmaktadır. Gençlik çağındaki her bir birey bu çağın gelişim özelliklerinden kaynaklı sıkıntılarla ve özellikle de dini gelişim sorunlarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Zihinlerinde sorular oluşmakta ve gençler bu sorulara cevaplar bulmaya çalışmaktadır. Bu araştırmada son dönem tefsirlerinden ulaşımı kolay, dili sade ve Türkçe olan Kur'an Yolu Türkçe Meal Tefsiri'nin özellikle lise gençlerinin dini konudaki sorularına verdiği cevapları ve yeterlilikleri çalışılmıştır. Bunun için de 2018-2019 eğitim öğretim yılında Erzurum İlindeki 13 lisede farklı sınıf seviyelerinden her grupta en az 8, en çok 10 öğrenci seçilmiş ve bu öğrencilerle odak grup görüşme tekniği uygulanmıştır. Bu teknikle her okulda görüşülen öğrenci gruplarının hepsinde 40 dakika boyunca öğrencilerin soruları dinlenilerek ses kaydı alınmıştır. Gençlerin anlam arayışında oldukları, dini konuları merak ettikleri, sorularının çoğunluğunun inanç ve ibadet konularından oluştuğu görülmüştür. Elde edilen sorular konularına göre ayrıldıktan sonra konu ile ilgili ayetler tespit edilip, Kur'an Yolu Meal ve Tefsiri'nden tarama yapılarak cevaplar aranmıştır. Eserde yer alan bilgilerden hareketle çeşitli değerlendirmelerde bulunulmuştur. Araştırmanın sonucunda gençlerin dini sorularının çoğunun cevabı öncelikli olarak Kur'an'da, sünnette ve konuya işaret eden ayetin tefsirini yapan müfessirlerin yorumunda bulunmuştur. Son dönemde meydana gelen güncel meselelere dair konuların ve olayların hikmetlerinin sorgulandığı soruların cevaplarının bazıları bulunamamıştır. Kur'an Yolu Türkçe Meal Tefsiri konulu tefsir şeklinde yazılmadığı için ve bundan dolayı tefsirde yer alan bilgilerin hangi ayette bulunabileceği bilinemediğinden gençlerin sorularını direkt olarak tefsirden bulması zorlaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Young people have comprised one-third of the world population. Every individual in the youth age has been faced with the problems arising from the developmental characteristics of this age, and especially with the problems of religious development. Questions have emerged in their minds and young people have tried to find answers to these questions. In this research, the answers and proficiency of Kur'an Yolu Tükçe Meal Tefsiri, which is one of the recent Turkish tafsirs, easy to access and has a plain Turkish language, given to the questions of high school students on religious issues, has been studied. For this aim, at least 8 and at most 10 students from different grade levels were selected in 13 high schools in Erzurum during the 2018-2019 academic year, and focus group interview technique was applied with these students. With this technique, all of the student groups interviewed in each school were listened to for 40 minutes and recorded. It has been observed that young people are in search of meaning, are curious about religious issues, and most of their questions are about faith and worship. After the questions were separated according to their subjects, the verses related to the subject were determined, and the answers were sought by searching Kur'an Yolu Tükçe Meal Tefsiri. Various evaluations have been made based on the information contained in the work. As a result of the research, the answers to most of the religious questions of the youth were primarily found in the Qur'an, the Sunnah and the commentators who interpreted the verse that pointed to the subject. Some of the answers to the questions that question the wisdom of the issues and events related to the current issues that have occurred recently could not be found. Since the Kur'an Yolu Tükçe Meal Tefsiri is not written based on the subjects and therefore it is not known in which verse the information in the commentary can be found, it becomes difficult for young people to find their questions directly from the commentary.