Ankilozan spondilitli hastalarda ultrason tedavisinin etkinliği
Effectiveness of ultrasound treatment in patients with ankylosing spondylitis
- Tez No: 865104
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR AKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, ultrason tedavisi, Ankylosing Spondylitis, ultrasound treatment
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Amaç: Ankilozan Spondilit (AS)'li hastalarda ultrason tedavisinin etkinliğini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Modifiye New York kriterlerine göre tanı konan, yaşları 25-60 arasında olan ve omurga ağrısı çeken 52 hasta rastgele iki gruba ayrıldı. Tedavi grubuna (27 kişi) ultrason (US) ve egzersiz tedavisi, kontrol grubuna (25 kişi) ise plasebo US tedavisi ve egzersiz tedavisi uygulandı. Hastalar tedavi öncesinde, tedavi sonunda ve tedaviden 4 hafta sonra değerlendirildi. Günlük ve gece ağrısı, sabah tutukluğu, hasta global değerlendirmesi (HGD), doktor global değerlendirmesi (DGD), Bath Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAI), Bath Ankilozan Spondilit Fonksiyonel İndeksi (BASFI), Bath Ankilozan Spondilit Metrologi İndeksi (BASMI), Ankilozan Spondilit Yaşam Kalitesi (ASQoL) anketi, Ankilozan Spondilit Hastalık Aktivite Skoru (ASDAS) eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) ve ASDAS C-reaktif protein (CRP) klinik parametreler olarak kullanıldı. Bulgular: US grubunda, tüm parametrelerde başlangıçla karşılaştırıldığında 2. ve 6. haftalarda anlamlı iyileşmeler görüldü. Plasebo US grubunda, tragus-duvar mesafesi ve modifiye Schober testi hariç tüm parametrelerde (2. haftada) ve lumbar lateral fleksiyon ve modifiye Schober testi hariç tüm parametrelerde (6. haftada) anlamlı iyileşme elde edildi. Grupların karşılaştırılması, 2. haftada BASMI (p < 0.05), tragus-duvar mesafesi (p < 0.05), HGD (p < 0.01) ve DGD (p < 0.05) parametreleri için US grubunun sonuçlarının anlamlı şekilde üstün olduğunu gösterdi. 6. haftada ise günlük ağrı (p < 0.01), HGD (p < 0.05), DGD (p < 0.01), BASDAI (p < 0.05), ASDAS-CRP (p < 0.05), ASDAS-ESR (p < 0.01), lumbar lateral fleksiyon (p < 0.01), modifiye Schober testi (p < 0.01) ve ASQoL (p < 0.05) parametrelerinde US grubunun üstün sonuçları görüldü. Sonuç: Çalışmamız, AS'li hastalarda US tedavisi uygulanmasının egzersizin etkilerini artırdığını göstermiştir. AS tedavisinde fizik tedavi ajanlarının etkinliğini araştıran daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of our study is to evaluate effectiveness of ultrasound threapyin patients with Ankylosing Spondylitis. Materials and methods: Fifty-two patients, who were diagnosed according to modified New York criteria, were aged 25–60, and have spine pain, were randomly assigned to two groups. Ultrasound (US) and exercise therapy were applied to treatment group (27); placebo US treatment and exercise therapy were applied to control group (25). Patients were evaluated before treatment, at the end of treatment, and 4 weeks after the treatment. Daily and night pain, morning stiffness, patient global assessment (PGA), doctor global assessment (DGA), Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI), Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI), Bath Ankylosing Spondylitis Metrology Index (BASMI), Ankylosing Spondylitis Quality of Life (ASQoL) questionnaire, Ankylosing Spondylitis Disease Activity Score (ASDAS) erythrocyte sedimentation rate (ESR), and ASDAS C-reactive protein (CRP) were used as clinical parameters. Results: In US group, all parameters showed significant improvements at 2 and 6 weeks, in comparison with the baseline. In placebo US group, significant improvement was obtained for all parameters (except tragus-to-wall distance and modified Schober test at 2 weeks and lumbar side flexion and modified Schober test at 6 weeks). Comparison of the groups showed significantly superior results of US group for parameters of BASMI (p < 0.05), tragus–wall distance (p < 0.05), PGA (p < 0.01), and DGA (p < 0.05) at 2 weeks. as well as for the parameters of daily pain (p < 0.01), PGA (p < 0.05), DGA (p < 0.01), BASDAI (p < 0.05), ASDASCRP (p < 0.05), ASDAS-ESR (p < 0.01), lumbar side flexion (p < 0.01), the modified Schober test (p < 0.01), and ASQoL (p < 0.05) at 6 weeks. Our study showed that ultrasound treatment increases the effect of exercise in patients with ankylosing spondylitis. Conclusion: Our study showed that ultrasound treatment increases effect of exercise in patients with Ankylosing Spondylitis. More comprehensive studies are needed on the effectiveness of physical therapy agents in the treatment of AS.