Web of Scıence (WoS) veri tabanında yer alan dinleme ve okuma kaygısı ile ilgili çalışmaların bibliyometrik analizi
Bibliometric analysis of the studies on listening and reading anxiety in the Web of Science (WoS) database
- Tez No: 865133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYTULLAH KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaygı, Bibliyometrik Analiz, Web of Science, Anlama Becerileri, Dinleme Kaygısı, Okuma Kaygısı, Anxiety, Bibliometric Analysis, Web of Science, Comprehension Skills Listening Anxiety, Reading Anxiety
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada“listening anxiety(dinleme kaygısı)”ve“reading anxiety (okuma kaygısı)”üzerine yayınlanan uluslararası makale ve bildirilerin bibliyometrik değişkenler açısından analizi amaçlanmıştır. Çalışma ayrıca alandaki mevcut bilgi birikimini sistematik bir şekilde ortaya koymayı ve gelecekteki araştırmalara yol göstermeyi amaçlamaktadır. Eğitim ve eğitim araştırmaları kategorisindeki uluslararası yayınlar, betimsel tarama yönteminde desenlenmiştir. Yapılan çalışmada, Web of Science (WoS) veri tabanından alınan bibliyometrik veriler kullanılmış ve tarama süreci 27 Ekim 1975-27 Ekim 2023 tarihleri arasındaki yayınlarla sınırlandırılmıştır. Taranan indeksler SCI-EXPANDED, SSCI, A&HCI, CPCI-S, CPCI-SSH, BKCI-S, BKCI-SSH ve ESCI olarak belirlenmiştir. Çalışmada,“reading anxiety”ve“listening anxiety”anahtar kelimeleri, tüm dillerde ve tüm yayın türlerinde taranmıştır. Analiz sonucunda listelenen,“Education & Educational Research”kategorisindeki 10.000'in üzerinde yayın taranmış ve toplam 183 çalışma incelemeye tabi tutulmuştur. Veriler tablolar ve şekiller şeklinde sunulmuştur. Tablolarda yer alan veriler; Web of Science (WoS) kategorileri, yayın türleri, yıllara göre sayısal dağılımı, en çok atıf alan yayınlar, etkin olan araştırmacılar, etkin olan dergiler, etkin olan ülkeler, etkin olan kurumlar, etkin olan yayın dilleri, yayınlanma sürecine destek sağlayan en etkin fonlar başlıklarında analiz edilmiştir. Ayrıca çalışmada“Eğitim&Eğitim Araştırmaları”kategorisinde yer alan makale ve bildirilerde en çok kullanılan anahtar kelimeler ile en sık atıf alan yayınların ilişkilerini görselleştirmeye yarayan sosyal ağ analizi yöntemi kullanılarak inceleme yapılmıştır. Sonuçlar; bu anahtar kelimelere yönelik en fazla yayının makale türünde olduğunu, en çok“Eğitim ve Eğitim Araştırmaları”kategorisinde yayın yapıldığını, yayın dilinde İngilizcenin en sık başvurulan dil olduğunu, bu alanda en çok yayının 2021 yılında yayınlandığını, en çok atıf yapılan makale ve bildirilerin“Modern Language Journal”,“Foreign Language Annal”gibi dergilerde yer aldığını göstermektedir. Ayrıca en etkin yayın yapan ülkelerin Çin Halk Cumhuriyeti ve Amerika Birleşik Devletleri olduğu ve en etkin yayınevlerinin“Springer Nature”,“Wiley”ve“Elsevier”olduğu tespit edilmiştir. Liu Meihua, Namaziandost Ehsan ve Sparks Richard L. en çok yayın yapan yazarlar olduğu görülmüştür. Bu alanda en çok Macintyre Peter D. ve Horwitz Elanie Kolker'e atıf yapıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to analyze the bibliometric variables of international articles and papers published on“listening anxiety”and“reading anxiety.”Additionally, it aimed to systematically present the existing knowledge in the field and provide guidance for future research. International publications in the category of education and educational research were organized using a descriptive scanning method. Bibliometric data extracted from the Web of Science (WoS) database were utilized, and the scanning process was limited to publications between October 27, 1975, and October 27, 2023. The scanned indexes were determined as SCI-EXPANDED, SSCI, A&HCI, CPCI-S, CPCI-SSH, BKCI-S, BKCI-SSH, and ESCI. The keywords“reading anxiety”and“listening anxiety”were scanned in all languages and publication types. As a result of the analysis, over 10,000 publications in the“Education & Educational Research”category were scanned, and a total of 183 studies were subjected to examination. The data were presented in tables and figures. The data in the tables were analyzed in terms of Web of Science (WoS) categories, publication types, numerical distribution by years, most cited publications, influential researchers, influential journals, influential countries, influential institutions, influential publication languages, and the most supportive funds for the publication process. Additionally, a social network analysis method was employed to visualize the relationships between the most frequently used keywords and the most cited publications in the articles and papers in the“Education & Educational Research”category. The results indicate that the majority of publications on these keywords are in article format, most publications are made in the“Education & Educational Research”category, English is the most commonly used language in publications, the highest number of publications occurred in 2021, and the most cited articles and papers are found in journals such as“Modern Language Journal”and“Foreign Language Annals.”Furthermore, it was determined that the most active countries in publishing are the People's Republic of China and the United States, and the most active publishers are“Springer Nature,”“Wiley,”and“Elsevier.”Liu Meihua, Namaziandost Ehsan, and Sparks Richard L. were identified as the most prolific authors in this field, with Macintyre Peter D. and Horwitz Elanie Kolker being the most cited authors.