Tarımsal alanda nesnelerin interneti (IoT) kullanarak gübreleme otomasyonu kontrolü
Fertilization automation control using the internet of things (IoT) in agriculture
  1. Tez No: 865162
  2. Yazar: ERKAN DAĞDEVİREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT DURGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mekatronik Mühendisliği, Mechatronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nesnelerin İnterneti, NodeMCU, Gübreleme Otomasyonu, Internet of Things, NodeMCU, Fertilization Automation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekatronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Tarımsal faaliyetlerde gübre maliyetlerinin artışı, etkin gübreleme yöntemlerinin araştırılmasını zorunlu kılmıştır. Bu nedenle uygun maliyetli gübreleme yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisinin yaygınlaşması ve otomasyon sistemlerinin kolay kullanılabilir hale gelmesi, gübreleme ve sulama işlemlerini daha verimli ve tasarruflu hale getirmiştir. Bu çalışma, Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisinin tarımda nasıl uygulanabileceğini ve bu sayede gübreleme süreçlerinin nasıl optimize edilebileceğini incelemektedir. Araştırmada, maliyetleri düşürmek ve verimliliği artırmak amacıyla damlama sulama sistemiyle entegre edilen bir gübreleme otomasyon sistemi geliştirilmiştir. Bu sistem, toprakta yerleştirilen sensörler aracılığıyla elde edilen verileri analiz eder ve bitkilerin nem, sıcaklık gibi değişken parametrelerine göre gübreleme ve sulama işlemlerini otomatik olarak ayarlar. Sistem, NodeMCU ile haberleşme modülü kullanarak uzaktan kontrol edilebilir ve uygulama aracılığıyla gerçekleştirilen izleme sayesinde bitkilerin anlık ihtiyaçlarına göre müdahale edilebilir. Bu çalışmanın sonucunda, su ve gübre kullanımının daha verimli hale getirilerek aşırı tüketimin önüne geçilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca, sistem kullanıcı dostu bir arayüze sahip olup, tarımsal teknoloji alanında gelecekte yapılacak çalışmalar için bir temel teşkil etmektedir. IoT tabanlı bu sistem, çevre dostu bir yaklaşım sunarak sürdürülebilir tarım uygulamalarını destekler. Sensörler, toprak verimliliğini maksimize ederken su ve gübre kaynaklarının korunmasına yardımcı olur. Bu yenilikçi yaklaşım, tarımsal üretimde verimliliği artırırken maliyetleri de minimize etmeye olanak tanır. Yapılan çalışma da kullanıcının tasarruf etmesi önemli bir amaçtır.
Özet (Çeviri)
The increase in fertilizer costs in agricultural activities has made it imperative to research effective fertilization methods. Therefore, there is a need for cost-effective fertilization methods. The widespread use of Internet of Things (IoT) technology and the ease of use of automation systems have made fertilization and irrigation processes more efficient and economical. This study investigates how IoT technology can be applied in agriculture and how fertilization processes can be optimized. In the research, a fertilization automation system integrated with a drip irrigation system has been developed to reduce costs and increase efficiency. This system analyzes data obtained through sensors placed in the soil and automatically adjusts fertilization and irrigation operations according to variable parameters such as moisture and temperature of the plants. The system can be remotely controlled using a NodeMCU communication module and allows for intervention according to the immediate needs of the plants through monitoring via an application. This study aims to prevent excessive consumption by making water and fertilizer more efficient. Moreover, the system has a user-friendly interface and lays the groundwork for future studies in agricultural technology. This IoT-based system offers an environmentally friendly approach supporting sustainable agricultural practices. Sensors help conserve water and fertilizer resources while maximizing soil productivity. This innovative approach allows for increased efficiency in agricultural production while minimizing costs. Saving for the user is an important goal of the conducted study.