İzmir ili 9-15 yaş çocuklarında sistemik lupus eritematozus prevalansı
The Prevalence of systemic lupus erythematosus in 9-15 years old children in Izmir
- Tez No: 86521
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLERSU İRKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Sistemik Lupus Eritematozus, Tarama, Prevalans, Epidemiyoloji, Children, systemic lupus erythematosus, screening, prevalence, epidemiology
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZET İzmir İH 9-15 Yaş Çocuklarında Sistemik Lupus Eritematozus Prevalansı Bilge Çelikkol Amaç: Romatolojik hastalıklar kas- iskelet sisteminin, kan damarlarının, derinin akut ve kronik yangısı ile giden multisistem bozukluklardır. Pediatrik romatolojide Sistemik Lupus Eritematozus sıklığı incelendiğinde Jüvenil Romatoid Artritten sonra 2. sırada geldiği görülmektedir. Tüm yaş gruplarında hastalığın prevalansı çeşitli çalışmalarda 1 /250-1 /20.000 olarak bildirilmektedir. Ancak çocukluk çağında SLE prevalansına yönelik çalışma literatürde bulunmamıştır. Bu çalışmanın amacı SLE'un erken tanısında kolay uygulanabilir bazı semptom ve labaratuvar kriterlerini kullanarak İzmir İli'nde SLE prevalansını saptamaktır. Hastalar ve yöntem: Mayıs 1997-Mayıs 1998 tarihleri arasında İzmir İli'nde 20 ilköğretim okulunda, örnekleme kümeleme yöntemi ile seçilen yaşları 9 ile 15 olan 17.000 çocuğa iki bölümden oluşan anket soruları sorulmuştur. Birinci bölüm hastalık belirtilerini ortaya koyan 14 sorudan, ikinci bölüm ise ailenin sosyoekonomik yapısını belirlemek amacıyla sorulan 1 1 sorudan oluşturulmuştur. Birinci bölümdeki soruların altısı majör soru olarak belirlenmiştir. Majör sorulardan en az üçüne ve/veya tüm sorulardan en az altı soruya“evet”cevabi veren çocuklar ileri incelemeye alınmıştır. İleri incelemeye alınan çocuklardan kan ve idrar örnekleri alınmıştır. İdrar örnekleri Pediatrik Nefroloji idrar labaratuvarında sülfosalisilik asit yöntemi ile proteinüri açısından incelenmiştir. Kan örneklerinden tam kan sayımı ve ANA testi yapılmıştır. Proteinüri ve/veya anemi ve/veya lökopeni ve/veya trombositopeni ve ANA (+) saptanan olgular Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Romatoloji Polikliniğinde muayene edilmiş ve Sistemik Lupus Eritematozus düşünülen olgular klinik izleme alınmıştır.Bulgular: Anket formu dağıtılan 17.000 öğrenciden 13118'i (%77.1) anket formlarını yanıtlamıştır. 13118 olgunun 1920'si (%14.6) ileri incelemeye alınmıştır. Bu olguların 241 'inde (%17.5) proteinüri ve/veya anemi ve/veya lökopeni ve/veya trombositopeni ve ANA (+) olarak saptanmıştır. 241 olgunun 172'si (%71.3) muayene edilebilmiştir. Sonuç olarak dört olguda Sistemik Lupus Eritematozus saptanmıştır. Sonuç: İzmir ili 9-15 yaş arasındaki çocuklarda Sistemik Lupus Eritematozus prevalansı 30.4/100.000 olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Prevalence of Systemic Lupus Erythematosus in 9-15 Years Old Children in Izmir Bilge Çelikkoi Aim: Rheumatologic diseases are multisystemic disorders associated with acute and chronic inflammation of musculoskeletal system, blood vessels and skin. The frequency of systemic lupus erythematosus is only second to juvenile rheumatoid arthritis in pediatric rheumatology. The prevalence of this disease in all age groups has been reported to be 1/250-1/20000 in various studies when all age groups have been taken into consideration. However, there is no study related to the prevalence of systemic lupus erythematosus specifically in the childhood age group in the literature. The aim of this study was to determine the prevalence of systemic lupus erythematosus in children in Izmir by taking into consideration some simple syptoms and laboratory criteria. Objects and Method: A questionnaire including two parts was applied to 17000 children of 9-15 years old who were drown by the method of sampling-group among the children attending to twenty diffrent elementary schools in Izmir between May 1997-May 1998. While the first part included 14 questions related to the symptoms of disease, the second part was composed 1 1 questions related to the socioeconomic structure of the families. Six questions in the first part were defined as major questions and those children who answered at least three of the major questions and/or six of all the questions as“yes”were selected for further investigation. Urine and blood samples of the latter children were obtained and while urine samples were tested for proteinuria by sulfosalicylic acid method, complete blood count and antinuclear antibody test were performed in the blood samples. Those cases who had proteinuria and/or anemia and/or leukopenia and/or thrombocytopenia and positive antinuclear antibody test were undergone complete physical examination in Dokuz Eylül Universty, Medical School, Department ofPediatric Rheumatology and those who were diagnosed as systemic lupus erythematosus were furtherfol lowed clinically. Results: Thirteen thousand one hundred and eighteen of 17000 students (%77.1) replied the questionnaire and 1920 (%14.6) of the latter were selected for further evaluation. Proteinuria and/or anemia and/or leukopenia and/or thrombocytopenia and positive antinuclear antibody test were determined in 241 of the 1920 children (%17.5). One hundred and seventy two of 241 cases (%71.3) could be evaluated clinically. Ultimately, four cases were diagnosed as systemic lupus erythematosus (%0.0003). Conclusion: The prevalence of systemic lupus erythematosus in 9-15 years old children in Izmir was estimated as 30.4/100.000.