Teknoloji destekli birinci mertebeden diferansiyel denklemler öğretiminin incelenmesi
Investigation of technology assisted teaching of first order differantial equations
- Tez No: 865249
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞERİFE FAYDAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Birinci Mertebeden Adi Diferansiyel Denklemler ve Öğretimi, Teknoloji Destekli Öğretim, Başarı Testi, Nicel araştırma, Veri analizi, Akademik başarı, First Order Ordinary Differential Equations and Teaching, Technology Assisted Teaching, Achievement Test, Quantitative research, Data analysis, Academic achievement
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu tez çalışmasında birinci mertebeden diferansiyel denklemlerin, teknoloji destekli öğretiminin akademik başarı üzerindeki etkisi ve karşılaşılan zorluklar incelenmiştir. Lisans düzeyinde öğrenim gören iki farklı öğrenci grubu dikkate alınmıştır. Geleneksel ve teknoloji destekli öğretim yöntemleri uygulanarak başarı seviyelerinde anlamlı farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Teknoloji destekli öğretim ile analitik yöntemler, ilgili tanım ve teoremler anlatılmıştır. Ayrıca bilgisayar ortamında eğitim ve sunumlar yapılarak matematik yazılım programları kullanılmıştır. Geleneksel yöntemler ile birlikte teknoloji destekli öğretim uygulanan öğrenci grubunda diferansiyel denklemler konusunda daha başarılı sonuçlar elde edildiği görülmüştür. Birinci bölümde; araştırma problemi, çalışmanın önemi, amacı, tanımlar ve sınırlılıklar bulunmaktadır. İkinci bölümde; diferansiyel denklemler tarihi, teknoloji destekli öğretimde kullanılan araçlar ve matematik yazılımları tanımlanmıştır. Maple programı kullanılarak diferansiyel denklemleri sınıflandırma, çözümlerini bulma ve alanyazındaki ilgili çalışmalar yer almaktadır. Üçüncü bölümde; araştırmanın yöntemi, çalışılacak grup,“Teknoloji Destekli Birinci Mertebeden Diferansiyel denklemler Öğretimi İçin Başarı Belirleme Testi”, verilerin analizi, geçerliği ve güvenirliği, araştırmacının çalışmadaki rolü yer almaktadır. Araştırmada nicel yöntem kullanılmıştır. Dördüncü bölümde; geliştirilen başarı belirleme testinden elde edilen verilerin analizinde, Shapiro-Wilks normallik testi ve Bağımsız Gruplar t-Testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular ile alt problemlere yanıt aranmıştır. Geleneksel yöntemlere ilaveten teknoloji destekli öğretim uygulanan deney grubunun daha başarılı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Beşinci bölümde; matematik ve fizik öğretmenliği öğrencileri göz önüne alınarak uygulanan yöntemin başarıya etkisi tartışılmıştır. Literatür incelendiğinde diferansiyel denklemler öğretimi ile ilgili çalışmaların az olduğu görülmektedir. Bu nedenle yapılan çalışmanın önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the effect of technology-supported teaching of first-order differential equations on academic success and the difficulties encountered were examined. Two different student groups studying at the undergraduate level were taken into account. It was investigated whether there was a significant difference in success levels by applying traditional and technology-supported teaching methods. Technology-supported teaching and analytical methods, relevant definitions and theorems are explained. In addition, training and presentations were made in computer environment and mathematical software programs were used. It has been observed that more successful results were obtained in the field of differential equations in the student group that received technology-supported instruction along with traditional methods. In the First Chapter; The research problem, importance of the study, purpose, definitions and limitations are included. In the Second Chapter; The history of differential equations, tools and mathematical software used in technology-supported teaching are described. Classifying differential equations using the Maple program, finding their solutions, and related studies in the literature are included. In the Third Chapter; The method of the research, the group to be studied,“The Achievement Determination Test for Technology-Assisted First Order Differential Equations Teaching”, data analysis, validity and reliability, and the role of the researcher in the study are included. Quantitative method was used in the research. In the Fourth Chapter; Shapiro-Wilks normality test and Independent Groups t-Test were used in the analysis of the data obtained from the Achievement Determination Test developed. Answers to sub-problems were sought with the findings obtained. It was concluded that the experimental group in which technology-supported teaching was applied in addition to traditional methods was more successful. In the Fifth Chapter; The effect of the applied method on success was discussed, considering mathematics and physics teaching students. When the literature is examined, it is seen that there are few studies on teaching differential equations. For this reason, it is thought that the study will make a significant contribution.