Öğretmen adaylarının öz şefkat düzeyleri: Öz şefkat program önerisi
Self-compassion levels of teacher candidates: Self-compassion program proposal
  1. Tez No: 865252
  2. Yazar: BURAK BENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALE SUCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz şefkat, Öğretmen adayı, Eğitim programı, Self compassion, Teacher candidates, Education program
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Öz şefkat, bireyin yaşadığı zor durumlar karşısında kendine nazik ve şefkatli davranabilmesidir. Öz şefkatli bireyler zorlu duygu ve durumlara karşı psikolojik olarak sağlıklı bir şekilde cevap verebilmektedirler. Mesleklerini sağlıklı bir psikolojiyle icra etmeleri gereken öğretmenler için de öz şefkat bu anlamda önemli bir destekleyicidir. Öğretmen adaylarının öz şefkat seviyelerini yükselterek hem öz şefkatli öğretmenler yetiştirmek hem de bu öğretmenlerin yetiştirecekleri bireylerin de öz şefkatli olabilmeleri amacıyla bu araştırmada, öğretmen adaylarının öz şefkat seviyelerinin belirlenmesi, öğretmen adaylarının öz şefkat ile ilgili yorumlarının öğrenilmesi ve Türkiye'deki eğitim fakültelerinde öz şefkat eğitimi konusundaki ihtiyacın saptanması ve öğretmen adaylarına yönelik öz şefkat geliştirme programı önerisinin sunulması amaçlanmıştır. Araştırma 2023-2024 eğitim öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi'nde öğrenim gören 438 son sınıf öğrencisi ile gerçekleşmiştir. Bu çalışmada nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada nicel verileri toplamak için“Öz Anlayış Ölçeği”ve“Demografik Bilgi Formu”kullanılmıştır. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşme formu ve doküman incelemesi yöntemleriyle elde edilmiştir. Araştırma verilerinin analizi SPSS paket programında gerçekleştirilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda öğretmen adaylarının öz şefkat düzeyleri orta seviyede ve geliştirilmeye açık olarak bulunmuştur. Aynı zamanda öğretmen adaylarının öz şefkat düzeylerinin yaşlarına ve öğrenim gördükleri bölüme göre anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda öğretmen adaylarının öz şefkat düzeylerini artırmaya yönelik bir eğitim programı tasarısı oluşturulmuştur. Çalışmanın sonuç kısmında ulaşılan sonuçlar baz alınarak konuya yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Self-compassion is the ability of an individual to treat themselves with kindness and compassion in the face of difficult situations. Individuals with self-compassion can respond to challenging emotions and situations in a psychologically healthy manner. For teachers, who need to perform their profession with a healthy psychology, self-compassion is an important support. Therefore, in this research, aimed to determine the levels of self-compassion of teacher candidates, to learn their comments on self-compassion, to identify the need for self-compassion education in education faculties in Turkey, and to propose a self-compassion development program for teacher candidates. The research was conducted with 438 senior students studying at Dokuz Eylül University Buca Faculty of Education during the 2023-2024 academic year. A mixed research method, which combines quantitative and qualitative research methods, was used in this study.“Self-Compassion Scale”and“Demographic Information Form”were used to collect quantitative data. Qualitative data were obtained through semi-structured interview forms and document analysis methods. The analysis of research data was conducted using the SPSS package program. As a result of the research, it was found that the levels of self-compassion of teacher candidates were at a moderate level and open to improvement. At the same time, it was determined that the levels of self-compassion of teacher candidates did not show a significant difference according to their ages and the departments they studied in. Based on the analyses conducted, a training program proposal aimed at increasing the levels of self-compassion of teacher candidates has been developed. In the conclusion section of the study, recommendations related to the subject were made based on the results reached.