Afet ve acil durum yönetimi kapsamında Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın görev ve icra ettiği faaliyetlerin incelenmesi: İzmir ili örneği
Examination of the duties and activities of the Coast Guard Command within the scope of disaster and emergency management: İzmir province example
  1. Tez No: 865274
  2. Yazar: DENİZ ÖZALTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRKAN ERSOY, PROF. DR. ZERRİN TOPRAK KARAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Afet Yönetimi, Risk Yönetimi, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Bütünleşik Sınır Yönetimi, Kamu Yönetimi, Security, Disaster Management, Risk Management, Coast Guard Command, Integrated Border Management, Public Administration
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Afet Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Afet Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Kamu yönetiminde afet ve güvenlik yönetimi bakış açısıyla bir dönüşüm yaşanmaktadır. Sahil Güvenlik Komutanlığı'nı incelemeden evvel bir çerçeve çizmek amacıyla birinci bölümde yeni kavramlar ve yeniden yorumlanan kavramlar ortaya konularak, değişen güvenlik anlayışı, bütünleşik sınır yönetimi, güncel kent yönetimi yaklaşımları ve denizlerde karşı karşıya kalınan afetler incelenmiştir. SGK'nın da dahil olduğu 112 Acil Çağrı Merkezi ve GAMER örgütlenmeleri de değişen güvenlik ve afet yönetimi anlayışı bağlamında bu bölümde incelenmiştir. SGK, bir kolluk kuvveti olarak alanında önemli vazifeler üstlenmektedir. Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet sonrası dönemde SGK'nın kurumsal öncüllerini oluşturan örgütlenmeler bulunmaktadır. SGK, diğer kolluk kuvvetlerine nispetle geç bir tarihte kurulmuştur. SGK'nın geniş sorumluluk sahasında icra ettiği vazifeler doğrultusunda ihtiyaç duyduğu kurumsal kapasitesini oluşturması ve arttırması da süreç içerisinde gerçekleşmiştir. İkinci bölümde, SGK'nın kuruluşu ve hukuki yapısı, kapasitesi, SGK bütçe görüşmeleri, kalkınma planları, orta vadeli ve yıllık programlar, AB ilerleme raporları ve SGK'nın hazırladığı stratejik plan ve faaliyet raporları incelenmiştir. Bu doğrultuda sonuç bölümünde SGK'nın gzft analizi yapılarak, SGK personeli ile değişen paradigmalar doğrultusunda mülakatlar gerçekleştirilerek yapılacak alan araştırması doğrultusunda mevcut durumun analiz edilmesi ve öneriler geliştirilmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
A transformation is taking place in public administration from the perspective of disaster and security management. In order to establish a framework before examining the Coast Guard Command, new concepts and reinterpreted concepts are introduced in the first section. The changing security understanding, integrated border management, current urban management approaches, and disasters faced at sea are examined. The 112 Emergency Call Center and GAMER organizations, including the CGC, are also reviewed in this section in the context of changing security and disaster management approaches. As a law enforcement agency, the CGC undertakes important duties in its field. There are organizations that constitute the institutional predecessors of the CGC in the pre-Republican and post-Republican periods. CGC was established at a later date compared to other law enforcement agencies. The CGC's institutional capacity, necessary for its wide range of responsibilities, has been built and increased over time. In the second chapter, the establishment and legal structure of the CGC, its capacity, CGC budget negotiations, development plans, medium-term and annual programs, EU progress reports and the strategic plans and activity reports prepared by the CGC are analyzed. Accordingly, the concluding chapter aims to analyze the current situation and develop recommendations based on the field research. This involves conducting a SWOT analysis of the CGC and interviewing CGC staff in line with changing paradigms.