Entropi tabanlı TOPSIS yöntemi ile sağlık sektöründe finansal performans analizi
Financial performance analysis in the healthcare sector with the entropy-based TOPSIS method
  1. Tez No: 865273
  2. Yazar: AYŞE MALAYOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞATAY ORÇUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Performans, Entropi, TOPSIS, BIST Sağlık Sektörü, Financial Performance, Entropy, TOPSIS, BIST Health Sector
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul'da işlem gören İnsan Sağlığı ve Sosyal Hizmetler alt sektörüne kote firmaların 2022 finansal performanslarının Entropi tabanlı TOPSIS ile belirlenmesidir. Çalışmada ilk olarak firmalara ilişkin cari rasyo, asit-test oranı, nakit oranı, alacak, stok ve aktif devir hızı oranı, borçlanma oranı, varlık, özsermaye, satış ve esas faaliyet karlılığı rasyoları kriter olarak belirlenmiş ve 4 firma için ayrı ayrı hesaplanmıştır. Ardından gerçekleştirilen Entropi yöntemi ile belirlenen kriterlerin objektif olarak ağırlıkları hesaplanmıştır. Bu kapsamda 2022 yılı için ağırlığı en yüksek finansal oran özsermaye karlılığı (%20,1) olarak bulgulanmıştır. Son aşamada finansal performans değerlerini hesaplamak için ilgili verilere TOPSIS uygulanmış ve sonucunda 2022 yılı için en başarılı firma TAPDİ Oksijen Özel Sağlık ve Eğitim (TNZTP) olarak bulgulanmıştır. Ek olarak, 4 firmanın finansal performans değerleri ile borsa getirileri karşılaştırılmak istenmiş fakat veri azlığına bağlı olarak sadece subjektif bir değerlendirme gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the 2022 financial performances of companies listed in the Human Health and Social Services sub-sector traded in Borsa Istanbul with Entropy-based TOPSIS. First of all, in the study, current ratio, acid-test ratio, cash ratio, receivables, stock and asset turnover ratio, debt ratio, asset, equity capital, sales and main activity profitability ratios of the companies were determined as criteria and calculated separately for 4 companies. Then, the objective weights of the criteria determined by the Entropy method were calculated. In this context, the financial ratio with the highest weight for 2022 was found to be return on equity (20.1%). In the last stage, TOPSIS was applied to the relevant data to calculate financial performance values and as a result, the most successful company for 2022 was found to be TAPDİ Oksijen Özel Sağlık ve Eğitim (TNZTP). In addition, it was intended to compare the financial performance values of 4 companies with their stock market returns, but only a subjective evaluation was made due to the scarcity of data.