U-12 yaş kategorisindeki futbolculara uygulanan core antrenmanların temel motorik özelliklere etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of core training sapplied to U-12age category soccer players on basic motoric features
- Tez No: 865295
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HALUK SİVRİKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Football, Core, Sports, Training, Performance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 12 yaş kategorisinde bulunan futbolculara uygulanan core antrenmanın temel motorik özelliklere etkisinin incelenmesidir. Metot: Erzurum spor FK nın alt yapısında bulunan 12 yaş takımında yer alan 40 erkek futbolcu bu çalışmaya dâhil edilmiştir. Katılımcıların boy, kilo, esneklik, 10 m sprint, 30 m sprint, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, flamingo denge testi, çeviklik, şınav, mekik, el pençe sağ, el pençe sol performans ölçüm testleri alınmıştır. Katılımcıların sezon öncesi ölçümleri yapılarak ön test değerleri alınmıştır. Ön testleri alınan genç futbolculara sekiz hafta boyunca core antrenmanı uygulatılarak son değerleri kaydedilmiştir.Araştırmanın istatistiksel analizleri SPSS 25.0 paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Ön test ve son test analizleri için Paired-Samples t-test kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığı düzeyinde değerlendirilmiştir. Katılımcıların yaş, boy ve kilo değerlerinin analizi için betimleyici istatistiksel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: Uygulama grubunda esneklik, 10 m sprint, 30 m sprint, dikey sıçrama, durarak uzun atlama, flamingo denge testi, çeviklik, şınav, mekik, el pençe sağ, el pençe sol performans ölçüm ön ve son testleri arasında anlamlı farklılık görülmüştür. Sonuç: Sekiz haftalık futbol antrenmanın 12 yaş kategorisindeki futbolcuların temel motorik özelliklerini iyileştirmiş olsa da futbol antrenmalarına ek olarak core egzersizlerinin uygulanması temel motorik özelliklerin üzerinde daha iyi bir gelişim göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to investigate the effect of core training on basic motoric characteristics of 12-year-old soccer players. Method: Forty male football players in the 12-year-old team of a professional football club were included in this study. Height, weight, flexibility, 10m sprint, 30m sprint, vertical jump, standing long jump, flamingo balance test, agility, push-up, sit-up, hand claw right, and hand claw left performance measurement tests were taken. The participants were measured before the season, and pre-test values were taken. Core training was applied for eight weeks to the young footballers whose pre-tests were taken, and their final values were recorded. Statistical analyses of the study were performed with SPSS 25.0 package program. Paired-Samples t-test was used for pre-test and post-test analyses. The findings obtained were evaluated at a 95% confidence interval level. Descriptive statistical analysis methods were used to analyze the age, height, and weight values of the participants. Results: There was a significant difference between the pre and post-tests of flexibility, 10m sprint, 30m sprint, vertical jump, standing long jump, flamingo balance test, agility, push-ups, sit-ups, hand claw right, hand claw left performance measurements in the application group. Conclusion:Although eight weeks of football training improved the basic motoric characteristics of 12-year-old soccer players, the application of core exercises in addition to football training showed a better improvement on basic motoric characteristics.