Gazâlî açısından çocuk eğitimi
Child education in terms of Ghazali
- Tez No: 865362
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYAEDDİN KIRBOĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Gazâlî, Eğitim, Öğretim, Çocuk Eğitimi, Eğitim ve Felsefe, Öğretmen, Ghazali, Education, Teaching, Education of child, Education and Philosophy, Teacher
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
İnsan, içerisinde yaşayacağı toplumun değer, tutum ve yargılarını taşıması gerekir. Bunun nedeni, toplumun kendine benzer insanları istemesidir. Eğitim, topluma benzer insanların yetiştirilmesinde büyük bir etkendir. Toplumsal değer, tutum ve yargıların eğitimin içeriğine eklenmesiyle, topluma benzer insanlar yetiştirilmesi olanaklıdır. Bu tez, üç ana bölüm ve bir sonuç bölümünü içermektedir. Birinci ana bölümde eğitim, öğretim ve felsefeyi inceledik. Ayrıca Antik Yunan ve Orta Çağ'ın eğitim görüşlerini sorguladık. Bunları eğitim ve felsefe bağlamında açıklamaya çalıştık. Eğitim ve felsefenin ilişkisini göz önüne çıkartmak gerekçesiyle belirtilen yönde ilerledik. Gazâlî'nin eğitimde değişimler yaptığını öngördük. Dolayısıyla ikinci ana bölümde Gazâlî'nin eğitim görüşünü inceledik. Gazâlî'nin gözünden eğitimi engelleyen hususları ve öğretmen-öğrenci vazifelerini açıklamaya çalıştık. Çocuğun, iyi eylemler gerçekleştirmesinde erken yaşta başlayan eğitimin büyük bir etken olduğunu fark ettik. Bu fikri temel alarak üçüncü ana bölümde Gazâlî'nin çocuk eğitimini inceledik. Gazâlî'nin çocuk eğitimini, çocuk eğitimi dahilinde ebeveyn ve çocuğun birbirine karşı sorumluluklarını açıklamaya çalıştık. Sonuç bölümünde ise çalışmada incelenen konuları genel bir bakış açısıyla inceledik ve elde edilen sonuçları izah etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
An individual must carry the values, attitudes, and judgments of the society in which they will live. The reason for this is the society's desire for similar individuals. Education plays a significant role in cultivating individuals similar to the society. It becomes possible to cultivate individuals similar to the society by incorporating societal values, attitudes, and judgments into the content of education.This thesis consists of three main sections and a conclusion section. In the first main section, we examined education, teaching, and philosophy. We also questioned the educational views of Ancient Greece and the Middle Ages. We attempted to explain these within the contexts of education and philosophy, proceeding in the direction specified to highlight the relationship between education and philosophy. We examined changes in education by Ghazali. Therefore, in the second main section, we examined Ghazali's educational views. We attempted to explain the factors that hinder education and the responsibilities of teachers and students from Ghazali's perspective. We realized that early childhood education plays a significant role in a child's performance of good deeds. Building on this idea, in the third main section, we examined Ghazali's views on child education. We attempted to explain the responsibilities of parents and children towards each other within the context of child education. In the conclusion section, we examined the topics covered in the study from a general perspective and attempted to explain the results obtained