Akut romatizmal ateşte serum intersellüler adezyon molekülü-1 (sICAM-1) düzeyi ve klinik seyirdeki önemi
  1. Tez No: 86540
  2. Yazar: İBRAHİM H. YAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL BAYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut romatizmal ateş, İntersellüler adezyon molekülü-1, Klinik seyir.Kronik romatizmal kalp hastalığı.Streptokoksik Farenjit ^m^EK®sm, TWi mimim VIII
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Akut romatizmal ateş(ARA)'in gelişim ve iyileşmesinin tüm evrelerinde solübl intersellüler adezyon molekülü (SICAM-1) düzeyini tesbit etmek, klinik seyir vş patogenezinde rolünü belirlemek ve akut faz reaktanlarıyla ilişkisini araştırmak amacıyla aktif ARA tanısı alan 30 hasta, streptokoksik farenjitli 15 hasta, 12-48 ay önce (ort:25.55±3.59 ) ARA geçiren kronik RKH' lı 20 olgu ve 20 sağlıklı çocuğun SICAM-1 düzeyini araştırdık. Aktif ARA'lı 30 hasta; akut, remisyona geçiş dönemi ve inaktif dönem olmak üzere kendi arasında 3 dönemde incelendiler. Çalışmamızda Aktif ARA'lı hastaların tüm klinik evrelerinde (akut dönem (379.42 T 17.48 ng/ml), remisyona geçiş dönemi (302.79 + 14.23 ng/ml) ve inaktivasyon dönemi (260.10 + 12.7 ng/ml)) ve streptokoksik farenjitli grubun SICAM-1 düzeyi (271. 78± 17.54 ng/ml) sağlıklı grup (21 2.01 ± 8.21 ng/ml) ve kronik RKH grubuna (208.5± 0.36 ng/ml ) göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekti. Aktif ARA'lı grubun akut dönem slCAM-1 düzeyleri streptokoksik farenjit grubuna göre anlamlı bir yükseklik gösteriyordu. ARA remisyona geçiş dönemi SICAM-1 düzeyinde akut döneme göre anlamlı düşüş olduğu, inaktivasyon döneminde de remisyon dönemine göre anlamlı düşüşün devam ettiği görüldü. Kronik RKH grubunun SICAM-1 düzeyleri ARA inaktif döneme göre anlamlı düşük.sağlıklı grupla anlamlı bir farklılığı yoktu. Akut faz reaktanları olan eritrosit sedimentasyon hızı ve fibrinojen ile SICAM-1 düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon yoktu. Akut romatizmal ateşte klinik ve laboratuvar bulgularının normale dönmesine rağmen sICAM-1'in normale gelmemesi hastalıkta inflamatuar ve immün proçesin hala devam ettiğinin bir göstergesidir. Buna göre ARA'da gerçek inflamatuar ve immün proçesin durduğunun tesbiti slCAM-1'in normal düzeyleri ile ifade edilebilir. Muhtemelen çoğu reaktivasyon da; streptokok antijenleri tarafından uyarılan konakçı immün cevabının artarak devam etmesi yüksek seyreden ICAM-1 ile VIIilişkilidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT We measured the soluble intercellular adhesion molecule-1 (slCAM-1) levels to identify the role of SICAM-1 in the clinical course and immunopathogenesis of acute rheumatic fever(ARF) and to evaluate the relationship between SICAM-1 and acute phase reactants in the progression and recovery phases of acute rheumatic fever(ARF). Thirty patients with active ARF, 15 patients with streptocococcal pharyngytis, 20 patients with rheumatic heart disease (RHD) having suffered from ARF and 20 healthy children as control group were included into our study. The active ARF patients group were divided into 3 subgroups as acute, remission and inactive phases. In our study, we observed that the SICAM-1 levels of the active ARF patients in all subgroups (acute phase 379.42 + 17.48 ng/ml, remission phase 302.79 + 14.23 ng/ml and inactive phase 260.10 + 12.7 ng/ml) and streptocococcal pharyngytis (271. 78± 17.54 ng/ml) were significantly higher compared to the healthy group (21 2.01 ± 8.21 ng/ml) and chronic RHD patients (208.5+ 0.36 ng/ml). Also the SICAM-1 levels in acute phase of ARF were significantly higher than the streptococccal pharyngytis group. There was a decrease in the SICAM-1 levels of the remission phase with the respect to those in the acute phase. On the other hand, there was a further decrease in the SICAM-1 levels of inactivation phase with respect to the remission phase. SICAM-1 levels of the chronic RHD group were significantly lower than the inactive phase of ARF, but there was no significant difference between chronic RHD group and healthy children. There was no statistically significant correlation between the SICAM-1 levels and acute phase reactants (ESR and fibrinogen). Although there is a clinical recovery and improved laboratory findings, the SICAM-1 levels do not decrease back to the normal levels simultaneously in ARF patient. This indicates that the inflamatory and immunologic processes are still continues. So the normal levels of IXslCAM-1 indicate that the inflammatory and immunologic processes have stopped. At the most of the reactivation, gradualy increasing high SICAM- 1 levels are posibly related the host immun responses whiche are stimulated by streptococcal antigene. KEYWORDS: Acute rheumatic fever, Intercellular adhesion molecuie-1, Clinical course, Chronic rheumatic heart disease, Streptococcal pharyngytis. x