Mimari eserlerin fikir ve sanat eserleri kanunu kapsamında korunması
Protection of architectural works within the law on intellectual and artistic works
- Tez No: 865417
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRUNNİSA ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: mimari eser, hususiyet, manevi haklar, mali haklar, architectural work, character of the author, moral copyrights, economic copyrights
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fikri Mülkiyet Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Yapılar, sosyal ve kültürel hayatın da bir parçasıdır. Bu nitelikleri gereği yapıların taşıdıkları estetik değerin korunmasında, hem onu meydana getiren eser sahibinin hem de toplumun menfaatinin bulunduğu kuşkusuzdur. Bir yapının telif hukuku himayesinden yararlanabilmesi için mimarın hususiyetini taşımasının yanı sıra estetik değeri haiz olması gerekmektedir. Böylece eserin mahiyetinde yahut mimarın esere yansıtmış olduğu hususiyetinde yapılacak olan müdahalelere karşı mimar, telif hukukundan doğan haklarını kullanabilir. Diğer fikir ve sanat eserlerinde olduğu gibi mimarın da eser sahipliğine bağlı telif hakları bulunmaktadır. Bu haklar mali ve manevi olmak üzere iki kategori altında toplanmaktadır. Herkese karşı ileri sürülebilen ve münhasıran mimara bahşedilen telif hakları ile mimarın eseriyle arasındaki bağ korunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Constructions are piece of social and cultural life. Because of protecting the aesthetic value of the constructions, there are interests of architect and society. A construction that take advantage of Copyrigth Law of Turkey, has to involve both character of architect and aesthetic value. If someone violate character of architect and aesthetic value, the architects uses their copyright. Like other literary and artistic Works, architects have moral and economic rights. The associate that between architect and his work is protected with copyright. These copyrights bring forward to everyone and belong exclusively architect.