KOAH'lı bireylerde pranayama yoganın semptom, yorgunluk ve solunumparametreleri üzerine etkisi
Effect of pranayama yoga on symptoms, fatigue and respiratoryparameters in individuals with COPD
- Tez No: 865443
- Danışmanlar: PROF. DR. SIDIKA OĞUZ, PROF. DR. HURİYE BERK TAKIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Hemşirelik, İç Hastalıkları, Chest Diseases, Nursing, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Pranayama yoga, KOAH, semptom, yorgunluk, solunum parametreleri, Pranayama yoga, COPD, symptoms, fatigue, respiratory parameters
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışma pranayama yoga uygulamalarının KOAH'lı bireylerde, semptom, yorgunluk ve solunum parametreleri üzerine etkilerini incelenmek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışma Nisan 2022 - Haziran 2023 tarihleri arasında yürütüldü. Çalışmaya GOLD sınıflamasına göre B Gurubu KOAH hastaları FEV1 değerlerine göre evre I (hafif KOAH) ve evre II (orta şiddetli KOAH) 66 KOAH'lı hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen 66 KOAH'LI hastalar arasında randomizasyon yapılarak çalışma grubu 33 (16 evre I ve 17 evre II) ve 33 (16 evre I ve 17 evre II) kontrol grubu olarak iki gruba ayrıldı. Çalışmaya dahil edilen tüm hastalar ile araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile ön test veri toplama formu dolduruldu ve hastaların solunum fonksiyon testleri (SFT) yapıldı. Çalışma grubundaki hastalara araştırmacı tarafından 20 dakika pranayama yoga öğretildi ve 21 gün boyunca paranayama yoga yaptırıldı. Hastalar 21 gün boyunca her gün araştırmacı tarafından aranarak ya da online iletişim kurularak hastaların pranayama yoga yapması sağlandı. Hastalar 21 günün sonunda tekrar görüşmeye çağrıldı, son test veri toplama formu dolduruldu, ikinci kez hastaların SFT'leri yapıldı ve değerlendirildi. Kontrol grubundaki hastalara herhangi bir girişim uygulanmadı 21 gün sonra ikinci görüşmeye çağrıldı veri toplama formu dolduruldu ve ikinci kez hastaların SFT'leri yapıldı ve değerlendirildi. Bulgular: Bu çalışmada, 21 gün boyunca her gün pranayama yoga yapan çalışma grubunun semptom şiddeti, yorgunluk düzeyi ve solunum parametrelerinde değişim olduğu belirlendi. Bulgulara göre pranayama yoga KOAH evre I ve evre II hastalarının semptom düzeyini ve yorgunluk düzeyini düşürdüğü, fakat bu düşme oranın evre I hastalarında daha fazla olduğu saptandı. Ayrıca pranayama yoga KOAH evre I ve evre II hastalarının, FVC(L), FEV1(L), FEV1/FVC(%), PEF(L/s), FEF25-75(L/s) ve VC(L) solunum parametrelerini artırdığı, bu artma miktarının evre I hastalarında daha fazla olduğu belirlendi. Kontrol gruplarında ise herhangi bir gelişme görülmedi. Sonuç: Bu çalışmada, pranayama yoga KOAH'lı bireylerin semptom şiddetini ve yorgunluk düzeyini azalttığı, solunum kaslarını rahatlatığı bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to examine the effects of pranayama yoga practices on symptoms, fatigue and respiratory parameters in individuals with COPD. Materials and Methods : The study was conducted between April 2022 and June 2023. Group B COPD patients according to the GOLD classification and 66 COPD patients with stage I (mild COPD) and stage II (moderate COPD) according to FEV1 values were included in the study. Randomization was made among the 66 COPD patients included in the study, and the patients were divided into two groups: study group 33 (16 Stage I and 17 Stage II) and control group 33 (16 Stage I and 17 Stage II). A pre-test data collection form was filled out by the researcher through face-to-face interview with all patients included in the study, and PFTs were performed on the patients. The patients in the study group were taught pranayama yoga for 20 minutes by the researcher and were advised to do the taught paranayama yoga for 21 days. The patients were called or contacted online by the researcher every day for 21 days, ensuring that the patients practiced pranayama yoga, and were followed up. At the end of 21 days, the patients were called for an interview again, the post-test data collection form was filled out, PFTs of the patients were performed and evaluated for the second time. No intervention was applied to the patients in the control group, but they were called for an interview again after 21 days, the post-test data collection form was filled out, and PFTs of the patients were performed and evaluated for the second time. Results: In this study, it was found that there were significant changes in the study group that practiced pranayama yoga every day for 21 days. According to the findings, it was determined that pranayama yoga reduced the symptom level and fatigue level of COPD stage I and stage II patients, but this decrease rate was higher in stage I patients. In addition, pranayama yoga improves the respiratory parameters of COPD stage I and stage II patients, FVC(L), FEV1(L), FEV1/FVC(%), PEF(L/s), FEF25-75(L/s) and VC(L). It was determined that the amount of this increase was greater in stage I patients. No improvement was seen in the control groups. Conclusion: In this study, it was found that pranayama yoga reduced the symptom severity and fatigue level of individuals with COPD and relaxed the respiratory muscles.