Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonuyapılan hastalarda rerüptür açısından risk parametrelerinin değerlendirilmesi ve analizi
Anterior cruciate ligament reconstruction risk of rerupture in patients evaluation and analysis of parameters
- Tez No: 865473
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÜMİT ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Diz Anatomisi, Medial Proksimal Tibial Açı, Ön Çapraz Bağ, Posterior Tibial Eğim, Anterior Cruciate Ligament, Knee Anatomy, Medial Proximal Tibial Angle, Posterior Tibial Slope
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Çalışmamızda ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu sonrası rerüptür gelişiminde rolü olduğu düşünülen risk parametrelerinin sonuçlarını ortaya çıkarmak. Ön çapraz bağ rerüptürü gelişimine sebep olabilecek yumuşak doku (ALL),kemik morfolojisi (LFKO,PTLE,PTME VE NOTCH HACMİ gibi…) ve anatomik olmayan tünel yerleşimlerini çeşitli görüntüleme yöntemleri ile uygun metodlarla ölçümlerini yapıp geniş radyografik sonuçlar ortaya çıkarmak Tekirdağ Üniversite Hastanesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji kliniğinde ve Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde 2014-2023 tarihleri arasında ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu yapılan ve rerüptür gelişen hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu yapılan 120 ve rerüptür gelişen 55 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm hasta gruplarının sosyodemografik özellikleri(yaş, cinsiyet), diz tam ap ve yan grafide(tibial slope, tibia ve femoral tünel eğim açıları gibi…), diz mr(proksimal tibial medial ve lateral eğim,proksimal tibial medial derinlik ve proksimal tibial lateral yükseklik, notch indeks gibi…) radyoljik ölçümler kaydedildi. . Gruplar arasındaki tüm elde edilen verilere spss 20.0 (statistical package for social sciences) programı kullanıldı. Dizin lateral kompartmanını oluşturan kemik morfolojisinin rerüptür gelişiminde rolü olduğunu saptadık. Distal femoral kemik morfolojisini oluşturan lateral femoral kondil ve notch volümünün rerüptür açısından insidans artışlarına sebep olacağını saptadık. Proksimal tibia kemik morfolojisini oluşturan proksimal tibia lateral eğim, proksimal tibia medial derinlik gibi yapıların rerüptür lehine risk oluşturabileceği sonuçlarını elde ettik.
Özet (Çeviri)
To reveal the results of risk parameters thought to be involved in the development of rerupture after anterior cruciate ligament reconstruction. To measure soft tissue (ALL), bone morphology (such as LFKO, PTLE, PTME and NOTCH VOLUME....) and non-anatomical tunnel placements that may cause the development of anterior cruciate ligament rerupture with various imaging methods with appropriate methods and to reveal extensive radiographic results. Patients who underwent anterior cruciate ligament reconstruction and developed rerupture in Tekirdağ University Hospital, Faculty of Medicine, Department of Orthopedics and Traumatology and Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital, Department of Orthopedics and Traumatology between 2014 and 2023 were evaluated retrospectively. A total of 120 patients who underwent anterior cruciate ligament reconstruction and 55 patients who developed rerupture were included in the study. Sociodemographic characteristics of all patient groups (age, gender), radiographic measurements of the knee on full AP and lateral radiographs (tibial slope, tibial and femoral tunnel inclination angles...), knee MR (proximal tibial medial and lateral slope, proximal tibial medial depth and proximal tibial lateral height, notch index...) were recorded. . All data obtained between the groups were statistically analyzed using spss 20.0 (statistical package for social sciences) program. We found that the bone morphology of the lateral compartment of the knee plays a role in the development of rerupture. The lateral femoral condyle, which forms the distal femoral bone morphology.We concluded that proximal tibia bone morphology such as proximal tibia lateral slope and proximal tibia medial depth may pose a risk in favor of rerupture.