Isparta Ovası' nda kısıtlı koşullarında sulama programlaması
Irrigation schedules with limited water supply in Isparta Plain scheme
  1. Tez No: 104371
  2. Yazar: ÖZLEM YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN AKÜZÜM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İsparta plain, adequate water supply, limited water supply, optimum irrigation planning, deficit irrigation planning, IRSIS
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi İSPARTA OVASFNDA KISITLI SU KOŞULLARINDA SULAMA PROGLAMLAMASI özlem YALÇIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Pro£Dr.Turhan AKÜZÜM Sulama zamanı planlaması, mevcut toprak, bitki ve iklim koşullarına göre yapılması gereken sulama sayısının, her sulamada uygulanacak sulama suyu miktarının ve sulama aralığının saptanması olarak tanımlanmaktadır, özellikle su kaynağunn kısıtlı veya suyun pahalı olduğu yörelerde uygun bir sulama zaman planlaması büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada İsparta Ovası'nda, DSl 18. Bölge sulamalarım oluşturan Atabey, Barla, Belerdi, Boğazova, Çıldıran, Gelendost, Hoyran, Karakuyu, Karamanlı, Karataş, Selevir, Senirkent, Seyitler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç, Yenişarbademli, Yılanlı sulamalarında bitki su tüketimleri, sulama suyu ihtiyaçları, farklı yağış koşullan için optimum ve kısıtlı koşullarda sulama zaman planlan ve su-verim ilişkileri IRSIS bilgisayar yazılımı kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen sonuçların araştırma alanında görevli teknik elemanlara rehber olması ve çiftçilerin sorunlarını gidermeye katkıda bulunması beklenmektedir. 2001, 119 sayfa ANAHTAR KELİMELER: İsparta ovası, yeterli su, kısıtlı su, optimum sulama zaman planlaması, kısıtlı sulama zaman planlaması, IRSIS.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis IRRIGATION SCHEDULES WITH LIMITED WATER SUPPLY IN İSPARTA PLAIN SCHEME özlem YALÇIN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Farm Structures and Irrigation > Supervisor Prof Dr.TurhanAKÜZÜM Irrigation scheduling has been defined as determining irrigation number, irrigation water requirement and irrigation interval regarding existing soil, crop and climate conditions. Especially, an appropriate irrigation scheduling was emphasized in locations with limited water resources or expensive. In this study, evapotranspirations, irrigation water requirements, irrigation scheduling with adequate and limited water for different rainfall conditions and water-yield relationships were obtained by using IRSIS computer software, in DSl 18th Region Irrigations consisted of Atabey, Barla, Belenli, Boğazova, Çıldınm, Gelendost, Hoyran, Karakuyu, Karamanlı, Karataş, Selevir, Senirkent, Seyitler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç, Yenişarbademli and Yılanlı Irrigations in İsparta Plain. It's expected that, the results will be helpful for the technic staff and farmers contribute to decrease the problems about irrigation. 2001, 119 page