Fizik tedavi uygulanan Gonartrozlu hastalarda intraartiküler sodyum hyaluronanın etkileri
The Effects of intraarticular sodium-hyaluronan in patients with Gonarthrosis treated with physical therapy
  1. Tez No: 86554
  2. Yazar: FAZİLE HATİPOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞİRZAT ÇOĞALGİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, gonartroz, fizik tedavi, intraartiküler tedavi, sodyum hyaluronan. T.C. YÖSSISLÖCRETİII KORULU, Ostoarthritis, gonarthrosis, physical therapy, intraarticular therapy, sodium-hyaluronan
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
IV ÖZET Bu çalışma, fizik tedavi uygulanan gonartroz (GA)'lu hastalara intraartiküler olarak verilen sodyum hyaluronan (HA)'ın etkilerini araştırmak amacıyla yapıldı. Amerikan Romatoloji Koleji Diz Osteoartriti kriterlerine göre GA tanısı konan 40 hasta, hot-pack, kısa dalga diatermi ve progresif rezistif egzersizden oluşan fizik tedavi programına alındı. Hastalar rastgele seçilerek 20'şer kişilik iki gruba ayrıldı. Yalnızca fizik tedavi uygulanan I. grup kontrol grubu olarak alındı. II. gruba ise ilaveten tedavinin 1., 7., ve 14. günlerinde intraartiküler HA verildi. Değerlendirme kriterleri olarak tedaviden önce ve tedavi sırasında 7., 14., ve 21. günlerde istirahatte ağrı, gece ağrısı, dirence karşı ağrı, palpasyonla ağrı ve yürümekle ağrı değerleri, sabah tutukluğu süresi, eklem hareket açıklığı ölçümleri, kuadriseps kası ağırlık kaldırma gücü, eklem ve uyluk çevresi ölçümleri, 15 metre yürüme zamanı, diz çökme, çömelme, merdiven cikmawe inme gibi günlük yaşam aktiviteleri ile fonksiyonel kısıtlanma profili kullanıldı. Ayrıca eklemlerde effüzyon varlığı değerlendirildi. Tedavi sonrasında her iki gruptaki ağrı değerleri, sabah tutukluğu süresi, kuadriseps kası ağırlık kaldırma gücü, 15 metre yürüme zamanı, merdiven çıkma ve inme aktiviteleri ile fonksiyonel kısıtlanma profilinde anlamlı iyileşmeler elde edildi (p0.05). Eklem hareket açıklığı ve eklemde effüzyon varlığı; hareket kısıtlılığı ve effüzyonu olan vaka sayısı az olduğundan istatistiksel açıdan değerlendirilemedi. İki grup karşılaştırıldığında; istirahatte ağrı, gece ağrısı ve yürümekle ağrı değerleri ile fonksiyonel kısıtlanma profilinde meydana gelen iyileşme, II. grupta I. gruba göre daha anlamlıydı (sırasıyla p0.05). Sonuç olarak, GA'da intraartiküler HA'ın özellikle ağrının azaltılmasında ve fonksiyonel kısıtlılığın düzeltilmesinde etkili ve güvenli bir yöntem olduğu, bu nedenle fizik tedavi uygulanan GA'lu hastalara beraberinde intraartiküler HA verilmesinin faydalı olacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY THE EFFECTS OF INTRAARTICULAR SODIUM-HYALURONAN IN PATIENTS WITH GONARTHROSIS TREATED WITH PHYSICAL THERAPY This study was performed to determine the effects of intraarticular administration of sodium-hyaluronan (HA) in patients with gonarthrosis (GA) on pyhsical therapy programme. A physical therapy programme, including hot-pack, short-wave diathermy and progressive resistive exercise, was performed in forty patients diagnosed as GA according to criteria of the American Collage of Rheumatology. The patients were randomly divided into two groups, equal in number. The first group was received only physical therapy and regarded as the control group. HA was administered intraarticularly to the second group on the 1st, 7th, and 14th days in addition to physical therapy programme. Evaluation criteria (applied at baseline, 7th, 14th and 21st days) were rest pain, night pain, pain under load, touch pain and walking pain, the duration of morning stiffness, range of motion measurements, power of lifting mass of quadriceps muscle, the measurement of joint and thigh ring sizes, a 15-meter-walking time, daily living activities such as kneeling, squatting, going up stairs, going down stairs and sickness impact profile. The presence of joint effusion was also evaluated. After treatment in the both groups, there were significant improvements in pain score, morning stiffness, the power of lifting mass of quadriceps muscle, a 1 5-meter-walking time, going up and down stairs, and sickness impact profile (p0.05). Since the number of patients with limited joint movements and joint effusion was not enough, the statistical evaluation of range of motion and presence of joint effusion was not determined. In comparison of two groups: While the improvements in rest pain, night pain, walking pain and sickness impact profile were more significant in second group than first group (p0.05). It was concluded that intraarticular HA was an effective and safe method in GA, espe cially in terms of decreasing pain and improving the sickness impact profile. HA may, therefore, be a useful additional therapy for the patients with GA on a physical therapy programme.