Mimarlıkta iç ve dış diyalektiğini sorunsallaştırmak: Potemkin örnekleri
Problematizing the dialectics of interior and exterior in architecture: Potemkin
  1. Tez No: 865541
  2. Yazar: ZEYNEP HANDAN KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU ÖZKAZANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Potemkin, Dış, Cephe, Yüzey, Potemkin, Interior, Exterior, Façade, Surface
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu çalışma, mimari yapıların iç ve dış mekanlarının diyalektik bir çerçeve içinde incelenmesi ve bu çerçevenin Potemkin kavramıyla ele alınması üzerine odaklanmaktadır. İç ve dış arasındaki etkileşimin karmaşık yapısı, mimari tasarımın temel dinamiklerinden biridir ve çalışma, bu dinamiklerin anlaşılmasını derinleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, iç-dış ilişkilerinin diyalektiği, mimari yapıların anlamını ve işlevini biçimlendiren temel bir faktördür. Potemkin kavramı, bu biçimlenme sistematiğine yerleşemeyen bir istisna olarak dış cephe ile iç mekan arasındaki gerçek ilişkiyi sorgular. Bu çalışmada sunulan Potemkin örnekleri aracılığı ile mimari yapıların dış cephelerinin iç mekanı temsil etme biçimlerini sorunsallaştıran yeni bir paradigma sunulmaktadır. Potemkin kavramı, iç-dış ilişkilerinin diyalektiği üzerinden değerlendirerek, mimarlık disiplinindeki geleneksel iç-dış tartışmasına dahil edilmeye çalışılmıştır. Potemkin kavramı ve örnekleri aracılığı ile bu iç-dış tartışması içerisine dahil olan bir ikirciklilik hali mimari eserlerin yüzeyinin altındaki gerçeklikle olan ilişkisini derinlikli bir biçimde anlamamızı sağlayabilecek kavramsal bir çerçeve sunma olanağı taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the examination of the interior and exterior spaces of architectural buildings within a dialectical framework, with a particular emphasis on approaching this framework through the concept of Potemkin. The complex structure of the interaction between the interior and exterior is a fundamental dynamic in architectural design, and this work aims to intensify the comprehension of these dynamics. In this context, the dialectics of interior-exterior emerge as a key factor shaping the meaning and function of architectural buildings. The concept of Potemkin is an exception that does not conform to this system which challenges the genuine relationship between the exterior facade and the interior space. Through the presented examples of Potemkin, this study introduces a new paradigm that problematizes how the external facades of architectural buildings represent the interior. By evaluating the Potemkin concept through the dialectics of interior-exterior relationships, it is intended to incorporate this peculiar idea into the traditional discourse of architecture. The ambivalence introduced through the Potemkin concept and the examples presented here, contribute to a conceptual framework that can enable a deeper level of understanding of the relationship between the surface of architectural works and the underlying reality and might be enriching for the ongoing discourse of the topic.