Türkiye'de kültür sanat politikalarının evrimi
Evolution of culture and art policies in Turkey
- Tez No: 865574
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA EŞKİ UĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Sanat, Politika, Neoliberalizm, Culture, Art, Policy, Neoliberalism, Türkiye
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bir ülkede sanat ve sanat eserlerinin korunup geliştirilmesi amacına yönelik olarak ülkelerin kültür ve sanat alanlarında sorumlu devlet organlarının; bakanlıkların, yerel yönetim mercilerinin, vakıf ve dernek ve sivil toplum kuruluşlarının, eğitim kurumlarında ve üniversite veya yüksekokulların kültür ve sanat alanlarında takip ettikleri planlı, programa dayalı uygulamalar şeklinde tanımlayabileceğimiz kültür ve sanat politikalarının evrimi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Genele odaklanan ancak söz konusu evrimi Türkiye özelinde anlamlandırmaya çalışan çalışmada kültür sanat politikalarının evrimi; (i) Milli Kültürün İnşası: Elitist ve Milliyetçi İdeal (1923-1938), (ii) Milli Kültürün İnşası: Hümanizm İdeali (1938-1950), (iii) Kısmi Liberasyon Dönemi (1950-2002), (iv) AKP Yönetiminde Kültür Politikası Dönemi (2002- ) olmak üzere dörtlü bir ayrım üzerinden okumaya tabi tutulacaktır. Söz konusu ayrımda asıl vurgu 1980'li yılların sonrasından şimdiye kadar olan zamana yapılacak olup küreselleşme ve neoliberalizm ile birlikte kültür ve sanat politikalarında eskiden büyük bir kopuşun yaşandığı ileri sürülecektir. Bu bağlamda çalışmada bir taraftan 1970'lerden bu yana neoliberalizmin bir bütün olarak dünyada hegemonik egemenliğe yükselişinin izi sürülürken diğer taraftan da bu yükselişin kültür/sanat alanları üzerindeki etkisi incelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the evolution of culture and art policies, which can be defined as the planned, programme-based practices followed in the fields of culture and art by state bodies responsible for culture and art, ministries, local government authorities, foundations, associations and non-governmental organisations, educational institutions and universities or colleges in order to protect and develop art and artworks in a country. In this study, which focuses on the general but tries to make sense of the evolution in Turkey in particular, the evolution of culture and arts policies is analysed as follows: (i) The Construction of National Culture: Elitist and Nationalist Ideal (1923-1938), (ii) Construction of National Culture: Humanism Ideal (1938-1950), (iii) Partial Liberation Period (1950-2002), (iv) Cultural Policy Period under AKP (2002- ). In this distinction, the main emphasis will be placed on the period from the 1980s until now, and it will be argued that with globalisation and neoliberalism, there has been a major break with the past in culture and arts policies. In this context, the study will, on the one hand, trace the rise of neoliberalism to hegemonic dominance in the world as a whole since the 1970s and, on the other hand, try to analyse the impact of this rise on the fields of culture/art.