Michael Haneke sineması üzerine yabancılaşma bağlamında niteliksel ve göstergebilimsel analizler: 'Kent üçlemesi'
Qualitative analysis on Michael Haneke's cinema in the context of alienation and semiotic analyses: 'Urban trilogy'
  1. Tez No: 865579
  2. Yazar: FEYZA KOŞAR ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN SIRRI YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Benny'nin Videosu, Michael Haneke, Sinema, Tesadüfi Bir Kronolojinin 71 Parçası, Yabancılaşma, Yedinci Kıta, Benny's Video, Michael Haneke, Cinema, 71 Pieces of an Accidental Chronology, Alienation, The Seventh Continent
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada, dünya sinemasında önemli bir yere sahip olan Michael Haneke'nin kent üçlemesi filmlerinin, Haneke'nin sineması üzerine yabancılaşma kavramı kapsamında göstergebilimsel ve niteliksel analizlerini gerçekleştirmek amaç olarak belirlenmiştir. Belirlenmiş olan bu amaç doğrultusunda, konu ile ilgili olan literatür içerisinde yer alan daha öncesinde gerçekleştirilmiş olan araştırma ve çalışmalara göz atılmıştır. Gerçekleştirilmiş olan literatür taraması sonucunda konuyla ilgili bilgi ve başlıklara yer verilmiştir. Ayrıca, araştırmada konu olarak belirlenmiş olan Yedinci Kıta, Benny'nin Videosu ve Tesadüfi Bir Kronolojinin 71 Parçası filmleri incelenerek detaylıca analiz edilmiştir. Gerçekleştirilmiş olan analizler sonucunda bahsedilen üç filmde de neredeyse aynı konular üzerine yoğunlaşmış olan Haneke'nin yabancılaşma kavramına sıklıkla değindiği görülmüştür. Ayrıca yabancılaşma kavramıyla beraber aile içi iletişimsizlik, kapitalizm, etkileşimsizlik vb. konulara da değinmiştir. Bu araştırma, dünya sinemasında önemli bir yere sahip olan Michael Haneke'nin kent üçlemesi filmlerinin, Haneke'nin sineması üzerine yabancılaşma kavramı kapsamında göstergebilimsel ve niteliksel analizlerinin yapılması, konu ile ilgili literatür içerisinde araştırma ve çalışma sayısının az olmasından kaynaklı literatüre katkıda bulunulması ve gelecekte yapılacak olan araştırma ve çalışmalara örnek teşkil etmesi açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, the aim is to perform semiotic and qualitative analyses of Michael Haneke's urban trilogy films, which have an important place in world cinema, within the framework of the concept of alienation on Haneke's cinema. In line with this determined goal, previous research and studies included in the literature related to the subject have been reviewed. As a result of the literature review conducted, information and titles related to the subject were included. In addition, the films of the Seventh Continent, Benny's Video and 71 Pieces of a Random Chronology, which were identified as the subject of the research, were analyzed in detail by examining. As a result of the analyses carried out, it has been seen that Haneke, who has focused on almost the same topics in the 3 mentioned films, often touches on the concept of alienation. In addition, with the concept of alienation, family miscommunication, capitalism, lack of interaction, etc. he also touched on the issues. This research is important in terms of conducting semiotic and qualitative analyses of Michael Haneke's urban trilogy films, which have an important place in world cinema, within the framework of the concept of alienation on Haneke's cinema, contributing to the literature due to the low number of research and studies in the literature related to this topic, and setting an example for future research and studies.