Kayseri yöresinde farklı zamanlarda toplanan ceviz yaprağının (Juglans regia) biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi
Determination of biochemical properties of walnut leaves (Juglans regia) collected at different times from kayseri region
- Tez No: 865621
- Danışmanlar: PROF. DR. NALAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Ceviz yaprağı, fenolik bileşikler ve flavonoidler, toplam fenolik madde ve flovanoid miktarı, antioksidan aktivite, Walnut leaves, phenolic compounds and flavonoids, total phenolic matter and flavanoids, antioxidant activity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
İnsanoğlu antik çağlardan bu yana hastalıkları tedavi etmek için çevresinde bulunan bitkilerden yararlanmıştır. Değişik bitkilerin farklı kısımlarını (yapraklarını, çiçeklerini, dallarını, meyvelerini, tohumlarını, köklerini veya kabuklarını) kurutarak veya taze olarak tüketmişlerdir. Bu bitkiler arasında sağlığa faydası ile sıkça tüketilmesi önerilen Juglans regiada (ceviz) bulunmaktadır. Bu tez kapsamında Kayseri ili Koramaz Vadisi Büyük Bürüngüz mevkiinden aynı tarımsal, coğrafi ve iklim koşullarına sahip, Juglans regia Chandler, Juglans regia Franquette, Juglans regia Euraka olmak üzere 3 farklı türe ait ceviz yapraklarının bazı biyokimyasal özellikleri incelendi. Bu amaçla bu üç farklı türe ait ceviz yapraklar 2022 yılının Haziran, Eylül ve Kasım aylarında toplandı. Toplanan yapraklar uygun şekilde kurutuldu. Kurutulan yapraklar öğütüldü ve her birinin metanol:su ekstraktları sokshlet cihazı kullanarak elde edildi. Elde edilen ekstrakların yağ içeriği, fenolik bileşik ve flavonoid madde içerikleri GC-MS yardımıyla kalitatif olarak tayin edildi. Her bir tür için elde edilen sonuçlar birbiri ile karşılaştırıldı. Çalışmanın devamında haziran, eylül ve kasım aylarında toplanan yapraklardan elde edilen ekstraktların toplam fenolik madde ve flavonoid miktarları belirlendi ve diğer aylarda toplanan yaprakların ekstraktların sonuçları ile karşılaştırıldı. Antioksidan aktiviteleri DPPH yöntemi ile belirlendi ve diğer aylarda toplanan ekstraktların sonuçları ile karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
Since ancient times, human beings have made use of the plants around them to treat diseases. They have consumed different parts of different plants (leaves, flowers, branches, fruits, seeds, roots or bark) dried or fresh. Among these plants is Juglans regiada (walnut), which is recommended to be consumed frequently for its health benefits. Within the scope of this thesis, some biochemical properties of walnut leaves of 3 different species (Juglans regia Chandler, Juglans regia Franquette, Juglans regia Euraka) with the same agricultural, geographical and climatic conditions from Büyük Bürüngüz locality of Koramaz Valley in Kayseri province were investigated. For this purpose, walnut leaves of these three different species were collected in June, September and November 2022. The collected leaves were properly dried. The dried leaves were ground and methanol:water extracts of each were obtained using a soxhlet device. The oil content, phenolic compound and flavonoid content of the extracts were qualitatively determined by GC-MS. The results obtained for each species were compared with each other. The total phenolic and flavonoid contents of the extracts obtained from the leaves collected in June, September and November were determined and compared with the results of the extracts of the leaves collected in other months. Antioxidant activities were determined by DPPH method and compared with the results of the extracts collected in other months.