Âşık Paşa'nın Garibnâmesi'nde ayetler
Verses in Aşık Pasha's Garibname
  1. Tez No: 865622
  2. Yazar: HATİCE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE HİLAL KALKANDELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık Paşa, Garibnâme, iktibas, ayet, beyit, Âşık Paşa, Garibname, quotation, verse, couplet
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu çalışma Âşık Paşa'nın hayatını, Garibnâme adlı eserindeki ayetler ve lafzi iktibasları konu almaktadır. Âşık Paşa, Kırşehir'de yaşamış olan şair ve mutasavvıf olup bu çalışmada kullandığımız Garibnâme, XIV. yüzyıl eserleri arasında yer alan ve on bölümden oluşan eseridir. Çalışmanın giriş bölümünde Âşık Paşa'nın yaşamış olduğu dönem ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Âşık Paşa'nın hayatı, şahsiyeti ve Garibnâme adlı eseri ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Ayrıca Garibnâme eseri dışında Âşık Paşa'ya ait diğer eserler üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde eserde kullanılan ayetler, mealleri ile birlikte verilerek beyitlerde incelen konular hakkında bilgi verilmiştir. Beyitler aktarılırken Prof. Dr. Kemal Yavuz'un, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu Türk Dil Kurumu Yayınları'ndan çıkan Garibnâme'nin tıpkıbasım, karşılaştırmalı metin ve aktarma olarak sunduğu kaynağı kullanılmıştır. Bu kaynak iki cilt ve her cildin iki kitabı olmak üzere dört kitaptan oluşmaktadır. Konu bütünlüğünü sağlamak amacıyla on bölümden oluşan eserin bab başlıkları çalışmada da sürdürülmüş, beyit sırası takip edilerek ayetler sıralanmıştır. Aynı ayetler farklı beyitlerde yer aldığında, ayet ile ilişkili beyit dipnotta belirtilmiştir. Ayrıca ayetlerin sadece eserde zikredilen kısımları koyu yazılmıştır. Üçüncü bölümde lafzi iktibaslar, ikinci bölümde tatbik edilen sıraya ve eserin ciltlerine göre incelenmiştir. Sonuç kısmında ise Âşık Paşa'nın eserinde Kur'an-ı Kerim ayetlerini kullanış şekli üzerinde durulmuştur. Ayrıca eserdeki ayetler ve lafzi iktibasların hangilerinin daha çok kullanıldığı belirlenerek eserdeki konular incelenmiş, eserin genel muhtevası ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study deals with the life of Âşık Pasha, the verses and literal quotations in his work named Garibnâme. Âşık Pasha is a poet and sufi who lived in Kırşehir and we use in this study, Garibnâme, XIV. It is a work that is among the works of the 19th century and consists of ten chapters. In the introduction part of the study, general information about the period in which Âşık Pasha lived is given. In the first chapter, Âşık Pasha's life, personality, and his work named Garibnâme are explained in detail. In addition, apart from Garibname, other works belonging to Âşık Pasha were emphasized. In the second part of the study, the verses used in the work are given together with their translations and information is given about the subjects examined in the couplets. While transferring the couplets, Prof. Dr. The source of Garibnâme, which was published by Kemal Yavuz's Atatürk Culture, Language and History Institution Turkish Language Institution Publications, as facsimile, comparative text, and translation was used. This resource consists of four books, two volumes and two books of each volume. In order to ensure the integrity of the subject, the chapter titles of the work, which consists of ten chapters, were continued in the study, and the verses were listed by following the couplet order. When the same verses are in different couplets, the couplet associated with the verse is indicated in the footnote. In addition, only the parts of the verses mentioned in the work are written in bold. In the third chapter, the verbal quotations are analyzed according to the order applied in the second chapter and the volumes of the work. In the conclusion part, it was emphasized that Âşık Pasha used the verses of the Qur'an in his work. In addition, by determining which verses and literal quotations in the work are used more, the subjects in the work are examined and the general content of the work is revealed.