Keratokonus hastalarında uygulanan korneal çapraz bağlama tedavisinin Kappa açısı üzerine etkisi
Effect of corneal cross-linking treatment on the Kappa angle in keratoconus patients
  1. Tez No: 865699
  2. Yazar: ALİ TAHA İNCEYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ARIKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Korneal Çapraz Bağlama, Kappa Açısı, Chord Mü, Corneal Cross-Linking, Kappa Angle, Chord Mu
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Keratokonus tedavisinde uygulanan korneal çapraz bağlama (KÇB) tedavisi sonrasında kappa açısındaki değişimi incelemek Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde 01/01/2022-12/12/2022 tarihleri arasında ilerleyici keratokonus nedeniyle Epi-off CXL işlemi uygulanmış ve 6 ay düzenli takiplere gelmiş olan 47 hastanın 54 gözü dahil edildi. Retrospektif olarak yapılan bu çalışmada hastaların otorefraktometre değerleri, düzeltilmemiş görme keskinlikleri (DGG), en iyi düzeltilmiş görme keskinlikleri (EİDGK) kaydedildi. Hastaların çekilen Scheimpflug kornea topografisinde (Pentacam, Oculus GmBH, Almanya): maksimum keratometri (Kmax) değerleri, en ince kornea kalınlığı (EİKK), chord μ (mü) (kappa açısının indirekt göstergesi) değeri, korneal ön (front) astigmatizma ve arka (back) astigmatizma değerleri kaydedildi. Çalışmada hastaların CXL tedavisi öncesi ve tedavi sonrası 1.ay,3.ay ve 6.ay verileri karşılaştırıldı. Bulgular: Araştırmaya 29'u erkek (%61,7),18'i kadın olmak üzere 47 hastanın 54 gözü dahil edildi. Yaş ortalaması 20,85 olup hastaların 9'u çocuk (%19,1),38'i erişkindi (%80,9). Preoperatif Kmax değerleri ile postoperatif 1.ay Kmax değerleri arasında anlamlı bir farklılık izlenmemiştir (p>0,05). Preoperatif Kmax değerleri ile postoperatif 3.ay ve 6.aydaki değerler kıyaslandığında ise postoperatif 3.ay ve 6.ayda anlamlı azalma izlenmiştir (p0,05). Preoperatif korneal arka astigmat değerleri ile postoperatif 1.ay ve 3.aydaki değerler kıyaslandığında ise anlamlı farklılık izlenmemiştir. (p>0,05). Preoperatif korneal arka astigmat değerleri ile postoperatif 6.aydaki Korneal Arka Astigmat değerleri arasındaki anlamlı farklılık saptanmıştır (p0,05). 6 aylık süreçte kappa açısı değerlerindeki değişim ile ön ve arka astigmatizma değerlerindeki değişim arasında anlamlı korelasyon saptanmamıştır. (p>0,05). Sonuç: Keratokonus hastalarında korneal çapraz bağlama tedavisi öncesi ve sonrası Scheimpflug korneal topografi analizlerinde kappa açısında anlamlı bir değişim saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate changes in the kappa angle following corneal cross-linking (CXL) treatment in keratoconus patients. Materials and Methods: This study included 54 eyes of 47 patients who underwent Epi-off CXL for progressive keratoconus at the Kayseri City Training and Research Hospital Ophthalmology Clinic between 01/01/2022 and 12/12/2022 and attended regular follow-ups for 6 months. This retrospective study recorded the autorefractometer values, uncorrected visual acuity (UCVA), and best-corrected visual acuity (BCVA) of the patients. In the Scheimpflug corneal topography (Pentacam, Oculus GmBH, Germany) performed on the patients, the following parameters were recorded: maximum keratometry (Kmax) values, thinnest corneal thickness (TCT), chord μ (mu) (an indirect indicator of the kappa angle), anterior (front) corneal astigmatism, and posterior (back) corneal astigmatism values. The pre-CXL and post-CXL values at 1, 3, and 6 months were compared. Results: The study included 54 eyes of 47 patients, 29 males (61.7%) and 18 females (38.3%). The mean age was 20.85 years, with 9 pediatric patients (19.1%) and 38 adults (80.9%). There was no significant difference between the preoperative Kmax values and the postoperative Kmax values at 1 month (p>0.05). However, a significant reduction was observed when comparing the preoperative Kmax values with the postoperative values at 3 and 6 months (p0.05). No significant difference was found between the preoperative and postoperative posterior corneal astigmatism values at 1 and 3 months (p>0.05), but a significant difference was found at 6 months (p0.05). No significant correlation was found between the changes in chord μ values and the changes in anterior and posterior astigmatism values over the 6-month period (p>0.05). Conclusion: No significant change in the kappa angle was detected in Scheimpflug corneal topography analyses before and after corneal cross-linking treatment in keratoconus patients.