Keratokonus hastalarında topografi rehberliğinde fotorefraktif keratektomi ile eşzamanlı uygulanan hızlandırılmış korneal kollajen çapraz bağlama tedavisinin sonuçları
  1. Tez No: 467034
  2. Yazar: SİBEL AHMET
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOÇ.DR.ALPER AĞCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Topografi rehberliğinde fotorefraktif keratektomi, hızlandırılmış korneal kollajen çapraz bağlama tedavisi, keratokonus, yüksek sıralı aberasyonlar, Topography-guided photorefractive keratectomy (PRK), accelerated corneal collagen crosslinking, keratoconus, high order corneal aberrations
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof.Dr.N.Reşat Belger Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Amaç: Keratokonus hastalarında eşzamanlı uygulanan topografi rehberliğinde fotorefraktif keratektomi (PRK) sonrası hızlandırılmış korneal kollajen çapraz bağlanma tedavisinin (HKKÇBT) görsel, refraktif, topografik ve yüksek sıralı aberometrik sonuçlarını değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: S.B.Ü. Prof. Dr. N. Reşat Belger Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Refraktif Cerrahi Merkezinde Haziran 2015- Kasım 2016 tarihleri arasında keratokonus nedeniyle topografi rehberliğinde fotorefraktif keratektomi (PRK) sonrası HKKÇBT uygulanmış hastaların dosyaları retrospektif olarak değerlendirildi. Tüm hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası 1., 3., 6., 12.ve 18.aydaki düzeltilmemiş ve düzeltilmiş en iyi uzak görme keskinlikleri, manifest refraksiyonları, Sirius® (Costruzioni Strumenti Oftalmici, İtalya) ile kornea topografileri (K1, K2, Kapex, MPP, KVB) , yüksek sıralı aberasyonları ve en ince kornea kalınlıkları kaydedildi. Bulgular: 18 (6-18) ay takip edilen 30'u erkek (% 65.2), 16'sı kadın (%34.8) olan hastaların yaş ortalaması 26,11 ± 5,04 (16-39) yıldı. Düzeltilmiş en iyi görme keskinlikleri 1. Ay hariç diğer kontrollerde preoperatif döneme göre istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdi. Düzeltilmemiş görme kesinlikleri, sferik değerler ve sferik eşdeğerler her kontrolde preoperatif döneme göre istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdi. Silindirik değerlerde 3. Ay haricinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişim gözlenmedi. Kapex, K1, K2 , KVB ve MPP'deki değişimler preoperatif değerlere göre tüm takiplerde(1. AY Kapex ve KVB hariç) istatistiksel olarak anlamlıydı. En ince kornea kalınlığında, postoperatif tüm takiplerde istatistiksel olarak anlamlı bir düşüş saptanmıştır. 4 mm'lik pupil çapında HOA-RMS 3. , 6. , 12. ve 18. Aylarda; COMA-RMS tüm takip zamanlarında; SA-RMS 12. Ve 18. Aylarda ve SA-LSA 3. , 6. , 12. ve 18. Aylarda preoperatif değerlerle karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı değişim saptanmıştır. 6 mm'lik pupil çapında HOA-RMS 6. , 12. ve 18. Aylarda; COMA-RMS tüm takip zamanlarında ve SA-LSA 3. , 6. , 12. ve 18. Aylarda preoperatif değerlerle karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı değişim saptanmıştır. Sonuç: Keratokonus progesyonunu durdurmanın yanında yüksek sıralı aberasyonları azaltarak fonksiyonel görmeyi iyileştirmek için hızlandırılmış korneal kollajen çapraz bağlama tedavisinden önce hastalara topografi rehberliğinde fotoablasyon uygulamak etkin ve güvenilirdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the visual, refractive, topographic and corneal higher-order aberration outcomes after simultaneous topography-guided photorefractive keratectomy (PRK) followed by accelerated corneal collagen cross-linking (A-CXL) in eyes with keratoconus. Materials and Methods: The medical records of all the keratoconus patients that were treated in Refractive Department of Beyoglu Eye Training and Research Hospital between June 2015 and November 2016 with simultaneous topography-guided photorefractive keratectomy (PRK) followed by accelerated corneal collagen cross-linking (A-CXL) were retrospectively reviewed. Uncorrected distance visual acuity (UDVA) and corrected distance visual acuity (CDVA), manifest refraction, corneal topography (K1, K2 and Kapex, MPP, KVB) higher-order aberration and thinnest corneal thickness obtained by Sirius (Costruzioni Strumenti Oftalmici, Italy) of all patients were evaluated at 1, 3, 6, 12 and 18 months of follow up, and the findings were noted. Results: The mean age of 30 male (% 65.2) and 16 female (% 34.8) patients who had with average follow-up of 18 (6-18) months in this study was 26,11 ± 5,04 years. CDVA increased significantly in all postoperative follow-ups except first month. UCDVA, manifest refraction spherical equivalent and spherical power improved significantly. There was not statistically significant difference between preoperative and postoperative assessments of manifest refraction cylindrical power except third month. Changes in Kapex, K1, K2, MPP and KVB was statistically significant except first month for Kapex and KVB. There was a statistically significant decrease in all postoperative follow-ups compared to preoperative values for thinnest corneal thickness. Coma-like aberrations was changed significantly for both pupil diameters in all postoperative follow ups. Conclusions: In addition to halting progression of keratoconus, it is effective and safe to apply topography-guided photorefractive keratectomy (PRK) before accelerated corneal collagen cross-linking (A-CXL) treatment to improve functional vision by reducing high order aberrations.