Psöriyaziste otoimmün belirteçler ve otoimmün hastalık ilişkisi
The relationship between autoimmune markers and autoimmune disease in psoriasis
  1. Tez No: 865716
  2. Yazar: İLKE DİREN ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA EMRE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Autoimmunity, diabetes, psoriasis, thyroid
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Psöriyaziste hipertansiyon, hiperlipidemi, obezite, diyabet ve hepatosteatoz gibi komorbiditeler genel popülasyona göre artmış sıklıktadır. İnflamatuar bağırsak hastalıkları (İBH), çölyak hastalığı, vitiligo, alopesi areata ve otoimmün tiroid hastalıkları gibi otoimmün hastalıkların psöriyazis hastalarındaki sıklıkları ise çok fazla bilinmemektedir. Bu çalışmada amacımız psöriyazis hastalarına eşlik eden otoimmün hastalık ve otoimmün parametrelerin sıklığını araştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Kliniğimize başvurmuş ve dermatolojik muayeneyle veya histopatolojik olarak psöriazis tanısı almış 100 kişilik hasta grubu ve bu hasta grubuyla demografik özellikleri benzer olan 50 kişilik kontrol grubunu otoimmün hastalıklar ve bu hastalıkların kan parametreleri üzerinden retrospektif olarak inceledik. Diyabet, otoimmün tiroid hastalıkları, vitiligo, alopesi areata, çölyak hastalığı ve İBH; hem psöriyazis grubunda hem de kontrol grubunda sıklığını araştırdığımız otoimmün hastalıklardır. Otoimmün parametreler olarak anti-tiroid peroksidaz (anti-TPO), anti-tiroglobulin (anti-TG) ve anti nükleer antikor (ANA) pozitiflikleriyle beraber glukoz ve hemoglobinA1c (hbA1c) yükseklikleri ile vitamin B12 eksikliği araştırıldı. Bulgular: Eşlik eden otoimmün hastalıkların sıklığını psöriyazis grubunda (%37) kontrol grubuna göre (%34) daha yüksek bulsak da her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulamadık (p>0,05). Vitiligo, alopesi areata, İBH ve çölyak hastalığını psöriyazis grubunda kontrol grubuna göre daha sık olarak saptadık. Otoimmün tiroid hastalıkları her iki grupta da eşitti. Diyabet hastalığı, kontrol grubunda psöriyazis grubuna göre daha sıktı, ancak prediyabeti olan kişilerin sayısı psöriyazis grubunda kontrol grubuna göre 2,5 kat daha fazlaydı. Glukoz ve hbA1c yüksekliği, vitamin B12 düşüklüğü, anti-TG ve ANA pozitiflikleri kontrol grubuna göre psöriyazis grubunda daha sık bulundu. Anti-TPO pozitifliği ise kontrol grubunda psöriyazis grubuna göre daha sık bulundu. Ancak otoimmün parametreler açısından her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu (p>0,05). Sonuç: Otoimmün hastalıklar ve otoimmün parametreler psöriyazis grubunda kontrol grubuna göre daha sık saptansa da bu iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktu (p>0,05). Çalışmamızın daha geniş kapsamlı, prospektif tasarımlı ileriki çalışmalara katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Anahtar kelime: Diyabet, otoimmünite, psöriyazis, tiroid
Özet (Çeviri)
Aim: Comorbidities such as hypertension, hyperlipidemia, obesity, diabetes and hepatosteatosis are more common in psoriasis than in the general population. The frequency of autoimmune diseases such as inflammatory bowel diseases (IBD), celiac disease, vitiligo, alopecia areata and autoimmune thyroid diseases in psoriasis patients is not well known. In this study, we aimed to investigate the frequency of autoimmune diseases and autoimmune parameters accompanying psoriasis patients. Materials and Methods: We retrospectively analyzed a group of 100 patients with dermatologically or histopathologically diagnosed as psoriasis and a control group of 50 patients with similar demographic characteristics for autoimmune diseases and their blood parameters. Diabetes mellitus, autoimmune thyroid diseases, vitiligo, alopecia areata, celiac disease and IBD were the autoimmune diseases of which we investigated both in the psoriasis group and in the control group. As autoimmune parameters anti-thyroid peroxidase (anti-TPO), antithyroglobulin (anti-TG) and anti-nuclear antibody (ANA) positivity as well as glucose and hemoglobinA1c (hbA1c) elevations and vitamin B12 deficiency were investigated. Results: Although we found a higher frequency of concomitant autoimmune diseases in the psoriasis group (37%) compared to the control group (34%), the difference was statistically significant (p>0.05). Vitiligo, alopecia areata, IBD and celiac disease were found to be more frequent in the psoriasis group compared to the control group. Prevelance of autoimmune thyroid diseases were equal in both groups. Diabetes was more common in the control group than in the psoriasis group, but the number of people with prediabetes was 2.5 times higher in the psoriasis group than in the control group. Elevated glucose and hbA1c levels, low vitamin B12 levels, antiTG and ANA positivity were more common in the psoriasis group than in the control group. Anti-TPO positivity was found to be more frequent in the control group than in the psoriasis group. However, there was no statistically significant difference between the two groups in terms of autoimmune parameters (p>0.05). Conclusion: Although autoimmune diseases and autoimmune parameters were found to be more frequent in the psoriasis group than in the control group, there was no statistically significant difference between these two groups (p>0.05). We think that our study will contribute to more comprehensive, prospective design future studies.