İlkokul müdürlerinin liderlik ve mentorluk tutumlarının sınıf öğretmenlerinin algılarına göre değerlendirilmesi
The evaluation of primary school principal's leadership and mentöringattitudes according to the perceptions of class teachers
  1. Tez No: 865812
  2. Yazar: YUSUF NURİ EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN SEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mentorluk, Liderlik, Algı, Yönetici
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında ilkokul müdürlerinin liderlik ve mentorluk tutumlarının sınıf öğretmenlerinin algılarına göre değerlendirilmesi ele alınmış ve değerlendirme sonuçları incelenmiştir. Bu amaçla, Bingöl ili; Merkez ilçesinde bulunan 2021-2022 eğitim öğretim yılında ilkokullarda görevli öğretmenlerin görüşleri alınarak ilkokul müdürlerinin liderlik ve mentorluk tutumlarının neler olduğu ve öğretmenlerin nasıl algıladığı saptanmaya çalışılmıştır. Bu araştırmada verilere görüşme formu aracılığı ile ulaşılmış ve nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada görüşme formu ile toplanan veriler ayrıntılı şekilde taranarak bu bilgiler aracılığıyla yeni bir bütünlük oluşturulması sağlanmaya çalışılmıştır. Nitel araştırmada veri toplamak için hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmış ve toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle derinlemesine incelenerek değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmada kullanılan görüşme formları ilkokullarda görevli 66 sınıf öğretmenine uygulanmıştır. Görüşme formları üç sorudan ve iki bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde altı sorudan oluşan demografik özellikler belirlenmiştir.. Demografik bilgiler olarak, cinsiyeti, mezun olunan fakülte ve bölümü, yaş grubu, hizmet yılı, öğretmenlerin mesleki isteklilikleri ve okuldaki yönetici sayısı sorulmuştur. İkinci bölüm ise 3 sorudan ve birbirine bağlı a,b ve c maddelerinden oluşmaktadır. Araştırmada katılımcıların algılarından elde edilen bulgular, tablolar halinde gösterilmiş ve bulguların yorumları yapılmıştır. Araştırma sonucunda; ilkokul müdürlerinin, liderlik ve mentorluk konusunda eksikleri var ise bunların belirlenip çözüme kavuşturulması, öğretmenlerin beklentilerinin ve algılarının incelenip müdürlerin ve öğretmenlerin motivasyonlarının artırılması ve okullarımızın yaşanılabilir kurumlar haline getirilmesi amacıyla ilkokul müdürlerinin etkililiğinin artırılmasına ilişkin sonuç ve öneriler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the evaluation of the leadership and mentoring attitudes of primary school principals according to the perceptions of classroom teachers was discussed and the results of the evaluation were analysed. For this purpose, it was tried to determine what the leadership and mentoring attitudes of primary school principals are and how teachers perceive them by taking the opinions of teachers working in primary schools in the 2021-2022 academic year in the central district of Bingöl province. The data of our thesis study on the Evaluation of Leadership and Mentoring Attitudes of Primary School Principals According to the Perceptions of Classroom Teachers were obtained through an interview form and qualitative research method was used. Content analysis was used in qualitative research approach. The documents containing information about the concepts examined in the research were scanned in detail and it was tried to create a new integrity through this information. In qualitative research, semi-structured interview forms prepared to collect data were used and the collected data were analysed in depth by content analysis method and evaluations were made. The interview forms used in the research were applied to classroom teachers working in primary schools. The interview forms consist of three questions and two sections. In the first part, demographic characteristics were measured with six questions. As demographic information, gender, graduated faculty and department, age group, years of service, professional willingness of teachers and the number of administrators in the school were asked. The second part consists of 3 questions and interconnected items a, b and c. The findings obtained from the perceptions of the teachers were shown in tables and interpretations of the findings were made.