Kambiyo senetlerinde geçersizlik defileri
Defenses for invalidity of negotiable instruments
  1. Tez No: 865866
  2. Yazar: ELİF DAMA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kambiyo Senetleri, Defi, Senedin Geçersizliği, Ciro, Kıymetli Evrak, Bill of Exchange, Defense, Invalidity of The Deed, Endorsement, Negotiable Instruments
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Kambiyo senedi, çek, poliçe ve bonodan oluşan kanunen emre yazılı olan kıymetli evraktır. Kambiyo senetleri bir miktar para borcunu içeren ve sıkı şekil şartlarına tabi senetlerdir. Kıymetli evrak hukuku anlamındaki defi, bir üst kavram olarak ifade edilmekle, maddi hukuktaki itiraz kavramı ve defi kavramlarını bünyesinde barındırmaktadır. Kambiyo senetlerinde ileri sürülebilecek defilere ilişkin doktrinde bir görüş birliği bulunmamaktadır. Türk Ticaret Kanunu, defilere ilişkin sınıflandırmayı tek maddede ve belirli bir düzende ve başlık altında yapmamış; farklı maddelerde defilere ilişkin düzenlemeler getirmiştir. Türk Ticaret Kanunu'nda kambiyo senetlerinde ileri sürülebilecek defilere ilişkin yer alan kanun maddeleri bir arada değerlendirildiğinde kambiyo senetlerinde defiler;“senet metninden anlaşılan defiler”,“senedin geçersizliğine ilişkin defiler”ve“şahsi defiler”olmak üzere üç kategoriye ayrılmaktadır. Çalışmamız kapsamında senet metninden anlaşılan defiler ve şahsi defiler konularında da ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır. Tez konumuz olan kambiyo senetlerinde geçersizlik defileri ise, senedin tümüyle geçersizliğine değil bu defi ileri süren kişi açısından senedin geçersizliğine yol açar. Çalışmamızda geçersizlik defilerini, mutlak ve nispi defiler olarak ikiye ayırarak ayrıntılı olarak inceledik.
Özet (Çeviri)
Bill of exchange is a legally written negotiable instrument consisting of checks, drafts and bills. Bills of exchange are promissory notes that contain a certain amount of money and are subject to strict formal requirements. Defense in the sense of negotiable instruments law is expressed as a higher concept and includes the concepts of objection and defense in substantive law.There is no consensus in the doctrine regarding the defenses that can be put forward in bills of exchange. The Turkish Commercial Code does not classify defenses in a single article or in a specific order and title; It has introduced regulations regarding defenses in different articles.When the legal articles in the Turkish Commercial Code regarding the defenses that can be claimed in bills of exchange are evaluated together, the defenses in bills of exchange are divided into three categories: defenses understood from the text of the bill, defenses regarding the invalidity of the bill and personal defenses. Within the scope of our study, detailed explanations were made on the issues of defenses and personal defenses understood from the text of the deed.Invalidity defenses in bills of exchange, which is our thesis subject; do not lead to the complete invalidity of the deed, but to the invalidity of the deed for the person who puts forward this defense. In our study, we examined invalidity defenses in detail by dividing them into absolute and relative defenses.