Kambiyo senetlerinde def'iler
Defenses in negotiable instruments
  1. Tez No: 992878
  2. Yazar: İLKER VURAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR CAN GÖKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kıymetli Evrak, Kambiyo Senedi, Defi ve İtiraz, Mutlak Defi, Nispi Defi, Senet Metninden Anlaşılan Defiler, Senetteki Beyanın Geçersizliğine İlişkin Defiler, Kişisel Defiler, Kişisel Olmayan Defiler, Negotiable Instruments, Bill of Exchange, Defense and Objection, Absolute Defense, Relative Defense, Defenses Apparent from the Instrument, Defenses Related to the Invalidity of Declarations, Personal Defenses, Non-Personal Defenses
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Kambiyo senetleri, ticari yaşamın vazgeçilmez unsurlarındandır. Uygulamada sıkça karşılaşılan kambiyo senetlerinde defiler, bir kambiyo senedine dayanan taleplere karşı borçlunun ileri sürebileceği savunma araçlarının başında gelmektedir. Kambiyo senetlerinde defiler, hem yargı kararları hem de öğreti tarafından detaylı biçimde incelenmiştir. Bu çalışmada, farklı şekillerde tasnife tutulan, farklı şekillerde nitelendirilen kambiyo senetleri; ilgili mevzuat hükümleri, doktrindeki yaklaşımlar ve Yargıtay kararları doğrultusunda sistematik bir şekilde incelenmiştir. Bu kapsamda, öncelikle kıymetli evrak kavramına, itiraz - defi kavramına ve bu kavramlara Medeni Hukuk doktrini ile Türk Ticaret Kanunu'nun yaklaşımına, kambiyo senetlerinin genel özelliklerine değinilmiş ve bu hususların kambiyo senetlerinde defilere yansımaları incelenmiştir. Kambiyo senetlerinde defiler, temelde mutlak defiler ve nispi defiler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Mutlak defiler de senet metninden anlaşılan defiler ve senetteki beyanın geçersizliğine ilişkin defilerden oluşmaktadır. Nispi defiler ise kişisel defiler ve kişisel olmayan nispi defilerden oluşmaktadır. Kambiyo senetlerinde defilerin mutlak ve nispi defiler olmak üzere iki temel başlık altında sınıflandırılması, öğretide genel kabul görmüş bir yaklaşımdır. Mutlak defiler, senedin her hamile karşı ileri sürülebilen ve genellikle senedin geçerliliğine ilişkin olan defilerdir. Bu kapsamda, senet metninden doğrudan anlaşılan eksiklikler, şekil noksanlıkları, imza eksikliği ya da senet düzenlenirken tarafların iradesinin sakatlanmış olması gibi durumlar sayılabilir. Ayrıca senetteki beyanın hükümsüzlüğüne yönelik defiler de mutlak defiler arasında yer almaktadır. Bu tür defiler, senedin tüm hamilleri için geçerli olduğundan, borçluya güçlü bir savunma imkânı sunar. Öte yandan, nispi defiler yalnızca belirli hamillere karşı ileri sürülebilen ve genellikle borçlu ile alacaklı arasındaki şahsi ilişkilere dayanan defilerdir. Bu tür defiler, senedi elinde bulunduran kişinin iyiniyetli olup olmamasına göre geçerlilik kazanır. Örneğin senet düzenlenmeden önce taraflar arasında mevcut olan bir alacak-borç ilişkisi ya da taahhüdün hiç yerine getirilmemesi gibi durumlar, kişisel defiler kapsamında değerlendirilir. Kişisel olmayan nispi defiler ise belirli durumlara özgü, sınırlı uygulama alanına sahip olan ve senedin niteliğine göre değişiklik gösteren savunmalardır. Bu nedenle nispi defilerin uygulanabilirliği her somut olayın koşullarına göre ayrı ayrı değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Negotiable instruments are indispensable elements of commercial life. Among the most frequently encountered issues in practice regarding negotiable instruments are defenses, which are among the primary legal tools a debtor may assert against claims based on such instruments. Defenses in negotiable instruments have been extensively examined both in case law and legal doctrine. In this study, negotiable instruments—which are classified and characterized in different ways—have been systematically analyzed in light of relevant legislative provisions, doctrinal opinions, and decisions of the Court of Cassation. In this context, the concepts of negotiable instruments, objections and defenses, as well as the approach of both Civil Law doctrine and the Turkish Commercial Code to these concepts have been addressed. Additionally, the general characteristics of negotiable instruments and their reflections on defenses have been examined. Defenses in negotiable instruments are fundamentally categorized into two groups: absolute defenses and relative defenses. Absolute defenses consist of defenses apparent from the face of the instrument and those related to the invalidity of the declarations contained in the instrument. Relative defenses, on the other hand, are divided into personal defenses and non-personal relative defenses. The classification of defenses in negotiable instruments into absolute and relative defenses is a widely accepted approach in legal doctrine. Absolute defenses can be asserted against all holders and generally pertain to the validity of the instrument. These include deficiencies directly observable from the instrument, formal defects, lack of signature, or defects in the formation of intent at the time the instrument was issued. Additionally, defenses concerning the invalidity of the declarations in the instrument are also considered absolute defenses. These types of defenses provide the debtor with a strong means of protection, as they are effective against all holders. On the other hand, relative defenses can only be asserted against specific holders and generally arise from personal relationships between the debtor and the creditor. The validity of these defenses depends on whether the holder of the instrument is in good faith. For instance, a pre-existing debt-credit relationship between the parties before the issuance of the instrument or a complete failure of consideration are considered personal defenses. Non-personal relative defenses, meanwhile, are specific to particular circumstances, have limited applicability, and vary depending on the nature of the instrument. Therefore, the applicability of relative defenses must be assessed individually based on the facts of each case.