Pamoik asit ve bazı alifatik diamin türevleri ile koordinasyon polimerlerinin sentezi ve yapısal karakterizasyonu
Synthesis and structural characterization of coordination polymers with pamoic acid and some aliphatic diamine derivatives
  1. Tez No: 865898
  2. Yazar: AHMED KAREEM KHALAF KHALAF
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Pamoik asit, etilendiamin, 1D koordinasyon polimeri, X-ışını, termal analiz
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Tez kapsamında, anyonik ligant olarak pamoik asit (H2PAM) ve nötral ligant olarak etilendiamin (en) kullanarak 4 adet, 1D koordinasyon polimeri sentezlenmiştir. Sentezlenen koordinasyon polimerlerinin yapıları, elementel analiz, IR spektroskopisi ve X-ışınları tek kristal yöntemleri ile aydınlatılmıştır. 1D koordinasyon polimeri zincirlerinin, N-H···O ve O-H···O moleküller arası hidrojen bağları ile 3D yapı meydana getirdiği gözlenmiştir. Ayrıca, kuru hava atmosferinde gerçekleştirilen termik analiz çalışmalarında, yapısında su molekülü içeren komplekslerde ilk basamakta su moleküllerinin yapıdan uzaklaştığı, ikinci basamakta ise nötral ligantların (en) uzaklaştığı gözlenmiştir. Son ekzotermik basamakta ise kalan organik kısmın yanarak bozulduğu ve bozunma ürününün metal oksitler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, four 1D coordination polymers were synthesized using pamoic acid (H2PAM) as the anionic ligand and ethylenediamine (en) as the neutral ligand. The structures of the synthesized coordination polymers were elucidated by elemental analysis, IR spectroscopy and X-ray single crystal methods. It has been observed that 1D coordination polymer chains form a 3D structure with N-H···O and O-H···O intermolecular hydrogen bonds. In addition, in thermal analysis studies carried out in a dry air atmosphere, it was observed that in complexes containing water molecules in their structure, water molecules move away from the structure in the first step, and neutral ligands (en) move away in the second step. In the last exothermic step, it was determined that the remaining organic part was burned and decomposed and the decomposition product was metal oxides. Key Words : Pamoic acid, ethylenediamine, 1D coordination polymer, X-ray, thermal analysis. Science Code : 20103