Sesin görselleştirilmesi üzerine çağdaş yaklaşımlar ve psikocoğrafik bir ses deneyimi olarak İstanbul
Contemporary approaches on the visualization of sound and Istanbul to realize a psychogeographical sound experience
  1. Tez No: 866140
  2. Yazar: YASEM FUNDA BURNAZ
  3. Danışmanlar: PROF. LEBRİZ RONA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ses, psikocoğrafya, kent, mekân, ses manzarası, duysal, ses yürüyüşü, Sound, psychogeography, city, space, soundscapes, sensory, soundwalk
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel Sanat ve Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu tez çalışması görsel ve işitsel arasındaki etkileşimi araştırmak amacıyla kaynak tarama ve karşılaştırma yolu ile hazırlanmıştır. Bu anlamda ses ve görünen sanat tarihi kronolojik olarak araştırılmıştır. Antik Yunan'dan günümüze kadar iki kavram arasındaki bağ çözümlenmeye çalışılmıştır. Tezin giriş bölümünde amaç, kapsam ve yöntemin açıklanmasından sonra ikinci bölümde işitsel ve görsel olan arasındaki etkileşim, bu etkileşimden doğan erken dönem çalışmalar verilmiş, tezin üçüncü bölümünde 21. yüzyıl içindeki güncel çalışmalara uzanan bir dönem odağında konu araştırılmıştır. Aynı bölümde tezin eser çalışmaları için işitsel ile görsel olan arasında kurulan bağın zemini olarak Psikocoğrafik yöntemler incelenmiştir. Tezin eserler çalışmaları için İstanbul şehri deneyimlenmiştir. Bu anlamada tezin dördüncü bölümünde Türk Edebiyatının en önemli isimlerinden Tanpınar'ın“Huzur”adlı romanında geçen İstanbul kent sesleri ile günümüzün İstanbul kent sesleri arasında bir bağlantı kurulmak istenmiş ve değişen ses manzarası araştırılmıştır. Bu sayede kentsel mekânın birey, toplum ve yaşantı üzerinde dönüşen etkilerine tanıklık edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study was prepared by scanning and comparing sources to investigate the interaction between visual and audio. In this sense, the history of sound and visible art has been researched chronologically. The connection between the two concepts has been tried to be analyzed from ancient Greece to the present day. After explaining the purpose, scope and method in the introduction part of the thesis, the interaction between the auditory and the visual and the early studies arising from this interaction are given in the second part, and in the third part of the thesis, the subject is researched with a focus on current studies in the 21st century. In the same chapter, psychogeographical methods were examined as the basis for the bond established between the auditory and the visual for the work of the thesis. The city of Istanbul was experienced for the works of the thesis. In this sense, in the fourth chapter of the thesis, it was aimed to establish a connection between the Istanbul city sounds in the novel“Huzur”by Tanpınar, one of the most important names of Turkish Literature, and today's Istanbul city sounds, and the changing soundscape was investigated. In this way, we witness the transforming effects of urban space on individuals, society, and life.