Temel tasarım eğitiminde film müziği ve oskar schlemmer yaklaşımına dayalı sine-müzikal bir stüdyo modeli
A sine-musical studio model based on film music and theoscar schlemmer approach in basic design education
  1. Tez No: 995615
  2. Yazar: BURÇİN SAVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL EMRE KAVUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Film müziği, Temel Tasarım Eğitimi, Oskar Schlemmer, Sine-müzikal stüdyo modeli, Müziğin görselleştirilmesi, Mekansal Atmosfer, Film music, Basic design education, Oskar Schlemmer, Sine-musical studio model, Visualization of music, Spatial atmosphere
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Film, görsel anlatıyı işitsel bileşenlerle destekleyen bütüncül bir temsil ortamıdır ve özellikle film müziği, izleyicinin algısını yönlendiren önemli bir katman olarak öne çıkmaktadır. Görsel sürekliliğin kurulmasında ve sahnelerin duygusal tonunun belirlenmesinde etkin rol oynayan film müziği, görüntü ile anlam arasında bağ kurarak anlatının etkisini güçlendirmektedir. Bu ilişki, senkronizasyon, mickeymousing, leitmotiv ve counterpoint gibi teknikler aracılığıyla daha belirgin hâle gelmekte, müzikteki ritim ve armoni, görüntünün hareketi ve kurgusuyla etkileşime girerek görsel–işitsel bağdaşıklığı artırmaktadır. Böylece film müziği, yalnızca bir eşlik unsuru değil, duygulanım üretimi ve anlatı inşası açısından işlevsel bir tasarım bileşeni olarak değerlendirilebilir. Tasarım eğitimi çoğunlukla görsel temsiller üzerinden yürütülmekte, buna karşın ses, ritim, hareket ve gölge gibi doğrudan görünmeyen ancak zamansal boyutta deneyimlenebilen işitsel ve devinimsel bileşenler, mekânsal algının oluşumunda belirleyici olmalarına rağmen eğitim süreçlerine yeterince dâhil edilmemektedir. Bu doğrultuda çalışma, tasarım sürecinde işitsel bileşenlerin potansiyelini araştırmayı, öğrencilerin duyusal farkındalığını artırmayı ve mekânın çok katmanlı algısını görünür kılmayı amaçlamaktadır. Başka bir ifadeyle, birinci sınıf temel tasarım stüdyosunda gölge, ses ve hareket gibi zamansal tasarım öğelerinin, biçim, renk ve doku gibi görsel bileşenlerle eşdeğer bir önemle ele alınabileceği deneyimsel bir öğrenme çerçevesi önerilmektedir. Bu kapsamda tez, müzik ile film ve tiyatro gibi disiplinlerden gelen belirli kavramsal yaklaşımları tasarım eğitimine entegre ederek, işitsel ve görsel unsurları birlikte barındıran film müziğinin işleyişini ve yapım ilkelerini incelemekte, müzik ve hareketin birlikteliğine dayalı yenilikçi bir stüdyo yaklaşımı geliştirmeyi hedeflemektedir. Çalışma ayrıca müziğin görselleştirilmesi, film üretim teknikleri ve gölge oluşturma yöntemlerini Bauhaus sanatçısı Oskar Schlemmer'in sahne tasarımı ilkeleriyle ilişkilendirerek, film müziğinin temel çalışma prensiplerinden biri olan görsel hareket ile işitsel ritim arasındaki senkronizasyonu, eğitimsel bir araç olarak konumlandırmaktadır. Bu doğrultuda insan bedeni, mekân, ışık ve gölge etkileşimi“müzikal”bir yapı olarak ele alınmakta, biçim ve ritmin birlikteliği üzerinden temel tasarım eğitimine deneyimsel bir yaklaşım kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu çalışma, tasarım eğitiminde çoğunlukla görsel temsillerin gerisinde kalan ses, müzik, gölge, ritim ve hareket gibi zamansal/işitsel bileşenleri görünür kılarak, öğrencilerin kavramsal düşünme becerilerini geliştirmeyi ve mekânsal atmosfer üretimine ilişkin farkındalıklarını artırmayı hedeflemektedir. Farklı disiplinlerden gelen yöntemlerin stüdyo ortamına entegre edilmesiyle önerilen bu süreç, öğrencilerin mekânı yalnızca biçimsel bir kurgu olarak değil, deneyim ve algı üzerinden çok katmanlı biçimde değerlendirmesine olanak tanımayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda öğrencilerin gölge kullanımını 1/1 ölçekte deneyimlemeleri, film üretim teknikleriyle kayıt–kurgu süreçleriyle tanışmaları ve yapay zekâ ve/veya farklı dijital araçlar aracılığıyla üretilen animasyonlarla zamansal düzlemde mekânsal yaşanırlılık ile atmosferin beden hareketleriyle ilişkisini incelemeleri öngörülmektedir. Araştırma kapsamında film müziği, temel tasarım eğitimine ilişkin yaklaşımlar ile Oskar Schlemmer ve Bauhaus tiyatrosu üzerine literatür taraması gerçekleştirilmiş, müziğin görselleştirilmesi, film yapım süreçleri, gölgenin mekânsallaşması ve enstalasyon pratikleri, müziğin sergilenmesi, filmleştirilmesi çalışmanın temel inceleme alanlarını oluşturmuştur. Uygulama bölümünde, iç mimarlık proje, temel tasarım ve ürün tasarımı derslerinde yürütülen deneysel modüllerden elde edilen bulgular doğrultusunda 14+14 haftalık bir temel tasarım stüdyo izlencesi geliştirilmiş ve uygulanmıştır. Süreç; öğrenci anketleri, sonuç ürünlerin biçimsel ve kavramsal analizleri ile yapay zekâ destekli ölçüm/çözümlemeler üzerinden değerlendirilmiş; modelin güçlü yönleri ve geliştirilmesi gereken boyutları tartışılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında, iç mimarlık temel tasarım stüdyoları için özgün bir 'sine-müzikal' stüdyo modeli önerilmiş; modelin uygulama potansiyeli ve farklı stüdyo bağlamlarına uyarlanabilirliği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Film constitutes a holistic medium of representation that supports visual narration through auditory components, with film music in particular emerging as a significant layer that guides the viewer's perception. Playing an active role in establishing visual continuity and shaping the emotional tone of scenes, film music strengthens narrative impact by creating a connection between image and meaning. This relationship becomes more explicit through techniques such as synchronization, mickey-mousing, leitmotif, and counterpoint, in which musical rhythm and harmony interact with visual movement and editing to enhance audiovisual coherence. In this sense, film music can be regarded not merely as an accompanying element, but as a functional design component that contributes to emotional engagement and narrative construction. Design education is predominantly conducted through visual representations; however, auditory and temporal components such as sound, rhythm, movement, and shadow—although decisive in the formation of spatial perception—are often insufficiently integrated into educational processes. From this perspective, the present study aims to investigate the potential of auditory components within the design process, to increase students' sensory awareness, and to make the multilayered perception of space more explicit. In other words, the study proposes an experiential learning framework for first-year basic design studios in which temporal design elements such as sound, shadow, and movement are addressed with an importance equivalent to that of visual components such as form, color, and texture. Within this framework, the thesis integrates conceptual approaches derived from disciplines such as music, film, and theatre into design education, examining the operational principles of film music that combine auditory and visual elements, and aiming to develop an innovative studio approach based on the unity of music and movement. Furthermore, the study relates the visualization of music, film production techniques, and methods of shadow formation to the stage design principles of Bauhaus artist Oskar Schlemmer, positioning the synchronization between visual movement and auditory rhythm—one of the fundamental principles of film music—as an educational tool. Accordingly, the interaction between the human body, space, light, and shadow is conceptualized as a“musical”structure, with the aim of introducing an experiential approach to basic design education through the coexistence of form and rhythm. This study seeks to render visible the temporal and auditory components—such as sound, music, shadow, rhythm, and movement—that often remain secondary to visual representations in design education, thereby enhancing students' conceptual thinking skills and increasing their awareness of spatial atmosphere production. By integrating methods from different disciplines into the studio environment, the proposed process enables students to evaluate space not merely as a formal construct, but as a multilayered phenomenon shaped by experience and perception. In this context, students are encouraged to experience space at a 1:1 scale through the use of shadow, to become familiar with recording and editing processes through film production techniques, and to examine the relationship between spatial livability, atmosphere, and bodily movement within a temporal framework through animations produced using artificial intelligence and/or other digital tools. Within the scope of the research, a literature review was conducted on film music, approaches to basic design education, and the work of Oskar Schlemmer and Bauhaus theatre. In addition, the visualization of music, film production processes, the spatialization of shadow, installation practices, the exhibition of music, and its cinematic representation constituted the main areas of investigation. In the application phase, a 14+14-week basic design studio syllabus was developed and implemented based on findings obtained from experimental modules conducted within interior architecture design, basic design, and product design courses. The process was evaluated through student surveys, formal and conceptual analyses of final products, and AI-supported measurement and analysis methods; the strengths of the model as well as aspects requiring further development were discussed. In light of the findings, an original“sine-musical”studio model is proposed for basic design studios in interior architecture, and its application potential and adaptability to different studio contexts are evaluated.