Zanzibar devrimi sonrasında yaşanan Arap göçleri
Arabs migration after the Zanzibar revolution
  1. Tez No: 866149
  2. Yazar: GAMZE ALKAN KAPLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SABRİ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Afrika, Umman/Zengibar Sultanlığı, Göç, Devrim, Arap, Africa, Oman/Zengibar Sultanate, Migration, Revolution, Arab
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Afrika Kıtası, insanlığın ilk dönemlerinden izler taşıyan köklü bir mirasa sahiptir. Çeşitli kabileleri, dilleri, dinleri, sosyal ve kültürel yapısıyla her dönem ilgi duyulan bir yer olmuştur. Zanzibar Adası, Afrika Kıtası'nda geç keşfedilmiş yerlerden biri olsa da vazgeçilemeyecek zenginliklere sahiptir. XVI. ve XVIII. yüzyıllarda köle adası olarak anılsa da bu durum adaya olan rağbeti olumsuz etkilememiştir. Zanzibar'a hâkimiyet kuran Ummanlı Araplar, adanın geleceği için çeşitli yatırımlarda bulunmuşlardır. Karanfil, fildişi, hindistancevizi yağı gibi birçok ürün için Zanzibar, ulaşılmak istenen bir hazine olmuştur. XVIII. ve IX. yüzyıllarda, İngiltere adanın güzelliklerine somut olarak el koymaya başlamış ve Sultanlığın iç işlerine kadar karışmaya başlamıştır. Bu çalışmada, İngiltere'nin adadaki hâkimiyeti tamamen eline almak için Afro-Şirazileri yönetime, dolaylı olarak da Araplara karşı kışkırtıp sebep olduğu Arap göçleri ele alınacaktır. Zanzibar Adası'ndaki Arap nüfusun göçe zorlanması ve bu sürecin ilerleyişi, sonuçları ve günümüze bıraktığı izleri gün yüzüne çıkarılacaktır. Ada sakinleriyle yapılan görüşmeler 12 Ocak 1964 Zanzibar Devrimi'nin daha doğru anlaşılması noktasında bize yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
The African continent has a deep rooted heritage bearing traces of the early periods of the humanity. Its has always been a place of interest with its various tribes, languages, religions, social and cultural structure. Zanzibar Island also has riches that were discovered late on the African continent but are indispensable for every society that sees them. XVI. and XVIII. Even though it was known as a slave island for centuries, this did not negatively affect the demand fort he island. Omani Arabs, who dominated Zanzibar, made various investments fort he future of island. For many products such as cloves, ivory, coconut oil, Zanzibar, has became a sought after treasure. XVIII. ve XI. in the centuries, England began to concretely seize the beauties of the island and began to interfere in the internal affairs of the Sultanate. İn this study, the Arab migrations that England caused by provoking the Afro-Shirazi people against the government and indirectly against the Arabs population on the Zanzibar Islands and the progress of this process, its consequences and the traces it left to the present day will be brought to light. Interviews with Island residents will help us understand the Zanzibar Revolution of January 12, 1964 more accurately.