Okul öncesi eğitime devam eden çocukların motivasyon düzeyinin sınıf içindeki sorumluluklarını yerine getirmesindeki etkisi
The effect of motivation level of preschool children on the fulfillment of their responsibilities in the classroom
  1. Tez No: 866155
  2. Yazar: MERVE ERMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ARCAGÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, Motivasyon, Sorumluluk, Sınıf Ortamı, Preschool education, Motivation, Responsibility, Classroom Environment
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırmada okul öncesi eğitimi almaya devam eden çocukların motivasyon düzeylerinin sınıf içindeki sorumluluklarını yerine getirmeyi ne şekilde etkilediği konusunda; okul öncesi öğretmenlerinin görüşü alınarak mevcut tablonun belirlenip, sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin sunulması amaçlanmıştır. Bu araştırma genel tarama modelinde yürütülen nicel boyutu olan tikel kesitsel araştırma özelliği niteliğini taşır. İstanbul Kağıthane İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında eğitimine devam eden çocuklar araştırmanın evrenini; evrenden basit tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen 368 çocuk örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmanın amacına yönelik olarak veri toplamak için iki farklı ölçek kullanılmıştır. Bunlar; Okul Öncesi Çocuklar İçin Motivasyon Ölçeği ve Sorumluluk Düzeyleri Ölçeği olarak belirlenmiştir. Bu ölçeklerin ikisi de nicel verilerin toparlanıp değerlendirilmesi amacı ile kullanılmıştır. Ölçekteki bölümler dışında bir de Kişisel Bilgi Formu vardır. Toplanan verilerin analizi için SPSS 24.0 programından faydalanılmıştır. Ölçeklerin değişkenlere ilişkin basıklık çarpıklık değerine bakılmıştır. Basıklık ve çarpıklık katsayılar normal dağılım gösterdiği için varyans ve korelasyon analizlerinde parametrik testlerin kullanılmasına karar verilmiştir. Öğretmenler tarafından çocuklar için doldurulan anket verilerinin bulgularından yola çıkarak öğretmenlerin çocuklar için algıladıkları sorumluluk düzeylerinin yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kız çocuklarının sorumluluk alma düzeyleri ortalamaları, erkek çocukların sorumluluk alma düzeyleri ortalamalarına göre daha yüksek olduğu görünmüştür. Okul öncesi eğitim alan çocukların sorumluluk düzeylerinin ortalamaları, okul öncesi eğitim almamış çocukların sorumluluk düzeyi ortalamalarına göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Çocukların yaşları ve kardeş sayıları arttıkça, sorumluluk almak isteme düzeylerinin de arttığı gözlemlenmiştir. Çocukların bilişsel sebat düzeyi, yetişkinle sosyal sebat düzeyi, çocukla sosyal sebat düzeyi, üst düzey memnuniyet düzeyi, olumsuz duygular düzeyi, genel yeterlilik düzeyi arttıkça sorumluluk alma düzeyinin de arttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the current picture by taking the opinions of preschool teachers about how the motivation levels of children who continue to receive preschool education affect the fulfillment of their responsibilities in the classroom, to identify problems and to offer solutions. This research has the characteristics of a particular cross-sectional research with a quantitative dimension to be conducted in the general survey model. Children who continue their education in preschool education institutions affiliated to Istanbul Kağıthane District Directorate of National Education constitute the population of the study; 368 children selected from the universe through simple random sampling constitute the sample. Two different scales were used to collect data for the purpose of the study. These were determined as the Motivation Scale for Preschool Children and the Levels of Responsibility Scale. Both of these scales were used to collect and evaluate quantitative data. In addition to the sections in the scales there is also a Personal Information Form. SPSS 24.0 program was used for the analysis of the collected data. The kurtosis and skewness values of the scales related to the variables were examined. Since the kurtosis and skewness coefficients showed normal distribution, it was decided to use parametric tests in variance and correlation analysis. Based on the findings of the questionnaires filled out by teachers for children, it was concluded that teachers' perceived levels of responsibility for children were high. The mean responsibility levels of girls were higher than the mean responsibility levels of boys. The mean responsibility levels of children who received preschool education were higher than the mean responsibility levels of children who had never received preschool education. It was observed that as children's age and number of siblings increased, their level of wanting to take responsibility also increased. It was concluded that as children's cognitive perseverance level, social perseverance level with adults, social perseverance level with children, high-level satisfaction level, negative emotions level, and general competence level increased, the level of taking responsibility also increased.