Aristoteles'in akrasia kavramından hareketle bireysel kötülük
Individual evil from Aristotle's concept of akrasia
- Tez No: 866156
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖVÜNÇ CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kötülük Problemi, Teodise, Akrasia, Aristoteles, Ahlak-Bilgi İlişkisi, The Problem of Evil, Theodicy, Akrasia, Aristotle, Morality-Knowledge Relationship
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Kötülük problemi felsefe tarihi boyunca oldukça karmaşık bir problem olarak karşımızda durmaktadır. Kötülük birçok türde karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada özellikle bireysel- ahlaki kötülük üzerinde ele alınacaktır. Bu çalışmaya ilk olarak tarihsel bir çerçeve çizerek yaklaşmaya çalışacağım. Dünyada kötülüğün aktif bir şekilde rol oynamasının sebepleri filozofları hep düşündürmüştür. Ancak bireysel kötülüklerle ilgili araştırmalar ve insanın bu bireysel kötülükler içindeki rolü tartışmalıdır. Ben de bu araştırmada insanın bu bireysel kötülüklere karşı içsel tavrı ve bilgisizliği arasındaki karmaşayı Aristoteles'in akrasia kavramı üzerinden ele almaya çalışacağım. Sokrates ve Platon'un görüşleriyle Aristoteles'in akrasia kavramı incelemesini yapmaya çalışacağım. Kötülüğün bilgi ile ilişkisini kurarak konuyu izah etmeye çalışacağım.
Özet (Çeviri)
The problem of evil appears as a very complex problem throughout the history of philosophy. Evil appears in many types. In this study, especially individual-moral evil will be studied. I will first try to approach this study with a historical framework. The reasons why evil plays an active role in the world have always made philosophers think. However, research on individual evils and the role of humans in these individual evils is controversial. In this research, I will try to address the confusion between man's inner attitude and ignorance towards these individual evils through Aristotle's concept of akrasia. I will try to examine Aristotle's concept of akrasia with the views of Socrates and Plato. I will try to explain the issue by establishing the relationship between evil and knowledge.