Effect of peppermint leaf extract and peppermint oil on flour beetle tribolium castaneum (Coleoptera: Tenebrionidae)
Nane yaprağı ekstresi ve nane yağının kırmızı un böceği üzerindeki etkis tribolium castaneum (Coleoptera: Tenebrıonıdae)
- Tez No: 866174
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İRFAN İLBAŞ, DR. MUSHTAQ AL-ESAWY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Esansiyel yağı, Nane, Metanolik Ekstraktlar, Tribolium castaneum, Kırmızı un böceği, Essential oil, Peppermint, Mentha piperita, Methanolic extract, Tribolium castaneum, Red flour beetle
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Kırmızı un böceği (Tribolium castaneum), depolanan tahılların ve gıda ürünlerinin hem kalitesini hem de miktarını etkileyen olumsuz bir faktör olarak dikkate değer bir öneme sahiptir. Bu çalışmada, kırmızı un böceği zararlısını çevre dostu doğal materyaller kullanarak kontrol etme olasılığını araştırmak amacıyla, nane yağı ve alkollü (metanolik) nane ekstraktının kırmızısı un böceğinin farklı aşamalarına karşı etkinliğini değerlendirmek üzere bir dizi laboratuvar deneyi yapılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, %8, 10 ve 12'lik konsantrasyonlardaki nane (Mentha piperita) yağının uygulamalarının, tüm dozlarda kırmızı un böceği mortalitesi üzerine önemli bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Sprey yöntemiyle yapılan uygulama sonucu ölüm oranı üçüncü larva döneminde %36'dan %80'e, ergin evrede ise %40'tan %94'e çıkmıştır. Nane yaprağı metanol ekstraktının en yüksek konsantrasyonda (13000 ppm) uygulanması, 7 günlük uygulama sonrası larva ölümlerinin %87'ye varan oranda artmasına neden olmuştur. Nane yağı, özellikle en yüksek konsantrasyonda (%12) uygulandığında, kırmızı un böceğinin üçüncü dönem larvalarına karşı önemli insektisidal etki göstermiştir. Ancak, nane uçucu yağının %8 ve %10'luk daha düşük konsantrasyonları kontrole göre önemli bir farklıkık ortaya çıkarmamıştır. Bu çalışmanın sonuçları, kırmızı un böceğine verilen yemde nane yağı arttıkça larva ölüm oranının arttığını, özellikle %12'lik en yüksek konsantrasyonda, 3. dönem larvalarda %82 ve yetişkinlerde %95 ölüm oranı kaydettiğini gösterdi. Bu çalışma, kırmızı un böceği T. castaneum'un kontrolünde çevre dostu bir ürün olarak nane esansiyel yağının nispeten düşük konsantrasyonlarda kullanılmasının mümkün olabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The red flour beetle (Tribolium castaneum) has a particular importance as a negative factor affecting both the quality and quantity of stored grains and food products. In the present study, to investigate the possibility of controlling this pest using environmentally friendly natural materials, a series of laboratory experiments were conducted to evaluate the efficiency of peppermint oil and alcoholic (methanolic) peppermint extract against the different stages of the red flour beetle. The results of this study showed that the peppermint (Mentha piperita) oil treatments at all concentrations used (8, 10 or 12%) were significantly effective resulting in remarkable individual mortality of the T. castaneum. The mortality range changed from 36 to 80% in third larva instar and from 40 to 94% in adult stages by spray method. The treatment of the peppermint methanol leaf extract at the highest concentration (13000 ppm) led to larva mortality up to 87% after 7 days of treatment. Peppermint oil showed insecticidal effect against the third instar larvae of the red flour beetle, especially where sprayed at the highest concentration of 12%. Hoever the lower concentrations of 8% and 10% of the oil did not differ much from the control. The results of this study showed that the larvae mortality increased as the mint oil inncreases in the feed provided to the insect, especially at highest concentration of 12%, which recorded a mortality rate of 82% in 3rd instar larvae and 95% adults mortality. This study confirmed the posobility of using mint essential oil at relatively low concentrations as environmentally friendly poroduct in controlling thered flour beetle T. castaneum.