Population structure and feeding ecology of endemic gudgeon Gobio insuyanus ladiges, 1960
Endemik insuyu derekayası Gobio insuyanus ladiges, 1960 türünün popülasyon yapısı ve beslenme ekolojisi
- Tez No: 866294
- Danışmanlar: PROF. DR. FITNAT GÜLER EKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Gobio insuyanus, Population Structure, Feeding Ecology, Endemic Gudgeon
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma, Türkiye tatlı sularına özgü, nokta endemiği ve tehlike altındaki bir balık türü olan Gobio insuyanus'u ele almaktadır. Türkiye'de bulunan 12 Gobio türünden 11'i Türkiye'ye endemiktir. Gobio insuyanus, tarımsal ve evsel amaçlı aşırı su kullanımı, azalan yağışların yol açtığı kuraklık ve tarımsal kirlilik gibi tehditerin ön planda olduğu Konya Kapalı Havzası'nda İnsuyu vadisinde bulunan birkaç küçük kaynakta yaşamaktadır. Bu açıdan ele alındığında G. insuyanus Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kırmızı listesinde kritik düzeyde tehlike altında (CR) kategorisinde sınıflandırılmış ve acil koruma önerilmiştir. Söz konusu tez çalışmasında kullanılan balık örnekleri, Haziran 2018 ve Eylül 2019 ayları arasında Insuyu deresi ve bu dereyi besleyen en büyük kaynaktan elde edilmiştir. Bu çalışmada, türün boy, ağırlık, yaş ve eşey dağılımını kapsayan populasyon yapısı ve türün beslenme ekolojisi incelenmiştir. Dere ve kaynak habitatlarından örneklenen toplam 301 bireyin çatal boyu 16.6 mm ile 145.4 mm arasında değişim göstermiştir. Türün maksimum yaşı VII olarak belirlenmiş, I+ yaşındaki bireylerin populasyonda sayıca baskın olduğu ortaya konmuştur. Eşey dağılımı bakımından incelenen populasyonda dişilerin baskın olduğu gözlenirken (D:E; 1,64:1,00), 47 bireyin (%15.6) eşeyi belirlenememiştir. Sindirim kanalı incelenen 198 balıktan elde edilen verilere göre G. insuyanus türünün böcek ergin ve larvaları, Amphipod ve Zooplankton üzerinden ağırlıklı beslenen bir karnivor olduğu belirlenmiştir. Türün besin kompozisyonunun habitatlar arasında (kaynak ve dere) olduğu gibi, mevsimsel ve ontogenetik olarak da farklılık gösterdiği ortaya konmuştur. Dere habitatında Diptera larvaları baskın besin kategorisi iken kaynak habitatında Gammaridae bireyleri öne çıkmıştır. Gammaridler yine genel olarak sonbahar mevsiminde baskın iken bahar aylarında Odonat larvaları baskın hale gelmiştir. Yaz aylarında ise Diptera larvalarının besin kompozisyonundaki göreli önemi en yükek olarak belirlenmiştir. Beslenmedeki ontogenetik farklılıklar ele alındığında ergin bireylerin biraz daha özelleşme gösterdiği, dolayısıyla daha besin çeşitliliğinin daha düşük olduğu ortaya konmuştur. Erginler ağırlıklı olarak Gammaridler üzerinden beslenirken, besin çeşitliliği daha yüksek olan yavru bireylerin daha çok Diptera larvası üzerinden beslendiği belirlenmiştir. Beslenme açısından eşeyler arasında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Besin içeriklerinden tanımlanamayan detritus (döküntü/kalıntı) kategorisi hariç tutulduğunda türün trofik düzeyinin 3.25 ile 3.35 arasında değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on Gobio insuyanus, a local endemic and endangered fish species native to Turkish freshwaters. Of the 12 Gobio species found in Turkey, 11 are considered endemic to the country. Gobio insuyanus occurs in a few small springs in the Insuyu stream. Individuals collected from the Stream and Spring habitats varied between 16.6 mm and 145.4 mm. The maximum age of the species was determined to be VII, and it was found that I+ age individuals were dominant in the population. In terms of sex ratios, females were found to be dominant in the population (D:E; 1.64:1.00), while the sex of 47 individuals (15.6%) could not be determined. According to the data obtained from 198 fishes whose stomach was analysed, it was found that G. insuyanus is a omnivore that feeds mainly on the adult and larval stages of insects, amphipods and on zooplankton. Seasonal, ontogenetic and habitat (Spring and Stream) differences in the diet composition of the species were observed. While Diptera larvae were the dominant food category in the Stream habitat, Gammaridae individuals were more common in the Spring habitat. Gammarid larvae were dominant in autumn, whereas odonate larvae became dominant in spring. The relative importance of dipteran larvae in the diet was highest in summer. Taking into account the ontogenetic differences in feeding, it was found that adults showed a slightly higher specialisation and therefore a lower diet diversity. The adults fed mainly on gammarids, whereas the juveniles, which had a higher diet diversity, fed mainly on dipteran larvae. There was no significant difference in diet between the sexes. It was found that the trophic level of the species varied between 3.25 and 3.35 when unidentified detritus was excluded from the diet.