Bor stresi koşullarında selenyum uygulamasının arpa bitkisinin temel fizyolojik ve biyokimyasal özelliklerinde meydana getirdiği değişimlerin belirlenmesi
Determination of the changes in basic physiological and biochemical properties of barley plant by selenium application under boron stress conditions
- Tez No: 866300
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAMURCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arpa, antioksidan enzimler, bor stresi, selenyum, Antioxidant enzymes, barley, boron stress, selenium
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için gerekli mikro besin elementleri arasında bor yer almaktadır. Bor elementinin yetersiz veya fazla alınması durumunda bitkilerde bor stresine neden olmaktadır. Bor stresi ülkemiz için önemli bir besin kaynağı olan arpada verim ve kaliteyi düşürmektedir. Bitkiler, diğer stres faktörlerinde olduğu gibi bor stresinde bazı fizyolojik ve biyokimyasal yanıtlar oluşturarak antioksidan savunma sistemiyle hücredeki hasarı azaltabilmektedir. Ayrıca antioksidan özellikteki selenyumun stresi üzerindeki olumlu etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle tez çalışmamızda bor stresi koşullarında selenyum uygulamalarının Hamidiye arpa genotipinde meydana getirdiği fizyolojik ve biyokimyasal değişimler incelenmiştir. Çalışmamızda arpa bitkisine yeterli (kontrol), yetersiz bor (0 mM B) ve 1 mM bor koşullarında Se dozları (0,1 ppm ve 0,5 ppm) uygulanmıştır. Yeterli, yetersiz ve toksik B koşullarında Se uygulamaları Hamidiye genotipinin kök kuru ağırlıklarında artış gösterdiği belirlenmiştir. Yeterli B koşullarında Se uygulamalarının Hamidiye genotipinin gövde boyunda, kök yaş ağırlıklarında, POX ve CAT enzim aktivitelerindeki artışlar olmuştur. Yetersiz B koşullarında Se uygulamaları bitkinin gövde yaş ve kuru ağırlıkları, kök boyu, gövde B içeriği, SOD ve GR enzim aktivitelerinde artış göstermiştir. Toksik B koşullarında Se uygulamaları bitkinin gövde boyu, gövde ve kök Se içerikleri ile kök B içeriğinde artışlar önemli bulunmuştur. Bor stresi koşullarında Se uygulamalarında Hamidiye genotipinin büyümesi, gelişmesi ve antioksidan savunma mekanizması üzerinde iyileştirici etki yaptığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Boron is one of the micronutrients necessary for the growth and development of plants. In case of insufficient or excessive intake of boron element, it causes boron stress in plants. Boron stress decreases the yield and quality of barley, which is an important food source for our country. Plants can reduce the damage in the cell with antioxidant defence system by creating some physiological and biochemical responses in boron stress as in other stress factors. It is also known that selenium, which has antioxidant properties, has positive effects on stress. For this reason, in our thesis study, physiological and biochemical changes caused by selenium applications in Hamidiye barley genotype under boron stress conditions were investigated. In our study, Se doses (0.1 ppm and 0.5 ppm) were applied to barley plants under sufficient (control), insufficient (0 mM B) and 1 mM boron conditions. It was determined that Se applications under sufficient, insufficient and toxic B conditions increased the root dry weights of Hamidiye genotype. Under sufficient B conditions, Se treatments increased stem length, root wet weights, POX and CAT enzyme activities of Hamidiye genotype. Under deficient B conditions, Se treatments increased stem wet and dry weights, root length, stem B content, SOD and GR enzyme activities. Under toxic B conditions, Se treatments significantly increased stem height, stem and root Se content and root B content. It was determined that Se applications under boron stress conditions had ameliorative effect on growth, development and antioxidant defence mechanism of Hamidiye genotype.