Halkın festivallere yönelik algılarının sosyal psikolojik değişkenlerle ilişkisi: Adana Portakal Çiçeği Festivali örneği
The relationship between residents' perceptions towards festivals and social psychological variables: The case of Adana Orange Blossom Festival
- Tez No: 866301
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Turizm, Sociology, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Festival, Festivallerin Sosyal Etkileri, Topluluk Bağlılığı, Sosyal Psikolojik Tutum, Festivalleri Destekleme, Adana Portakal Çiçeği Festivali, Festival, Social Effects of Festivals, Community Commitment, Social Psychological Attitude, Supporting Festivals, Adana Orange Blossom Festival
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekoturizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Destinasyonlar için önemli çekicilikler olarak değerlendirilen festivaller, yerel halk için gelir ve iş imkanı sağlayan sosyal bir olgudur. Bir destinasyona hayat verebilen festivaller, düzenli olarak tekrarlandığında yüksek düzeyde bağlılık içerebilen, çeşitlenen, sosyal veya kültürel açıdan karmaşık olayları temsil eden halka açık özel etkinlikler veya temalı kutlamalardır. Yerel halkın deneyimlerini ve davranışlarını etkileyen festivaller, yapıldığı destinasyon, sunduğu olanaklar, ürün yelpazesi, tanıtım gibi bir çok bileşeni temsil etmektedir. Bu bileşenler de festival ortamını şekillendirmekte ve katılımcıların algılama biçimlerini, memnuniyet düzeylerini, bağlılıklarını ya da sadakatlerini etkileyebilmektedir. Festivaller, yerel halka sağladığı faydaların etkisiyle gelişen, sürdürülebilir özellik kazanan, tekrar katılımı ve tavsiye etme eğilimini de önemli ölçüde etkileyen ve böylece halkın desteğini sağlayabilen etkinliklerdir. Nitekim, festivaller sosyal, kültürel, ekonomik ve çevresel etkilerinin önemine binaen araştırmacılar tarafından çalışılmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın amacı, yerel halkın festivallerin sosyal etkileri, sosyal psikolojik tutum ve topluluk bağlılığına yönelik algılarının festivalleri destekleme üzerinde etkisi olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Veriler bir anket formu aracılığı ile kolayda örneklem tekniği ile 397 Adana'da yaşayan yerel halktan toplanmıştır. Elde edilen veriler hipotez analizleri ile değerlendirilmiştir. Analizler sonucunda sosyal fayda, topluluk bağlılığı ve sosyal psikolojik tutum değişkenlerinin festivalleri destekleme boyutu üzerinde pozitif yönde anlamlı etkisi olduğu tespit edilmiştir. Öte yandan, sosyal maliyet boyutunun ve negatif sosyal psikolojik tutum boyutlarının festivali destekleme boyutu üzerinde anlamlı etkisi olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Festivals, evaluated as significant attractions for destinations, are social phenomena that provide income and employment opportunities for the local population. Festivals that can breathe life into a destination are public events or themed celebrations that can involve a high level of commitment, diversity, and represent socially or culturally complex occurrences when regularly repeated. Festivals that influence the experiences and behaviors of the local population represent various components such as the destination where they are held, the facilities they offer, the range of products, and promotion. These components shape the festival environment and can affect participants' perception, satisfaction levels, commitment, or loyalty. Festivals, through the benefits they provide to the local population, become sustainable events that significantly influence repeat participation and recommendation tendencies, thus garnering support from the public. Researchers are studying the social, cultural, economic, and environmental impacts of festivals due to their importance. In this context, the purpose of the study is to examine whether the perceptions of the local population regarding the social impacts of festivals, social psychological attitudes, and community loyalty have an effect on supporting festivals. A quantitative research method was used in the study. Data were collected from 397 local residents of Adana through a survey form using convenient sampling technique. The collected data were evaluated through hypothesis analyses. As a result of the analyses, it was determined that the social benefit, community loyalty, and social psychological attitude variables have a significant positive impact on supporting festivals. On the other hand, it was found that the social cost dimension and negative social psychological attitude dimensions do not have a significant impact on supporting festivals.