Batı resim sanatında ağaç imgesi
The image of tree in western painting
  1. Tez No: 866306
  2. Yazar: YAVUZ GÜMÜŞGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Batı, resim, ağaç, imgesi, modernizm, West, painting, tree, image, modernism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Şırnak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Estetik bir tatminin ötesine geçen sanat, imgeler aracılığıyla izleyiciyi düşünmeye, sorgulamaya ve yorum yapmaya teşvik etmektedir. İmgeler, sanatçının duygu, düşünce ve hayallerini görsel bir şölende izleyiciye sunarak, sanatın sadece bir seyir nesnesi olmaktan çıkıp aktif bir iletişim aracına dönüşmesini sağlamaktadır. Bu durum, sanatçının iç dünyasını ve bakış açısını kelimelerin ötesinde bir dil kullanarak ifade etme imkânı bulduğu bir süreci yansıtmaktadır. Bu çalışmada, ağaç imgesinin değişim, sanatın genel kültürel ve estetik değişimiyle paralel olarak gelişmesi incelenmiştir. Ağaç imgesi resim sanatında çok yönlü bir motif olarak karşımıza çıkmaktadır. Sanatçılar, bu imgeyi kullanarak doğanın güzelliklerini, insanın doğayla olan ilişkisini, zamanın etkilerini veya çevresel endişeleri ifade etmişlerdir. Ağaç, resim sanatında sadece bir nesne değil, aynı zamanda derin anlamlar ve sembollerle yüklü bir temsil aracı olarak kullanılmıştır. Modernizm öncesi batı resim sanatında ağaç imgesi Orta Çağ resim sanatı ile başlayarak ele aldığımızda genellikle dinsel öğretileri temsil etmek için kullanılmış olduğunu görülmektedir. Modernizm öncesi dönemlerde ağaç imgesi dönemin sanatçıları tarafından dönemin özelliklerini yansıtacak şekilde ele alınmıştır. Dönemler arasında farklıklar olsa da konular genellikle birbirine yakındır. Modernist ressamlar, ağaç imgesini genellikle soyutlama, geometrikleştirme veya stilizasyon gibi tekniklerle ele alarak geleneksel doğa tasvirlerinden uzaklaşmışlardır. Ressamlar, ağacı sadece bir doğa objesi olarak değil, aynı zamanda renk, form ve doku gibi resimsel unsurların vurgulanması için bir araç olarak kullanırlar. Bazı modernist ressamlar, ağaçları yalnızca biçimsel öğeler olarak değil, aynı zamanda duygusal veya sembolik anlamlarla da ilişkilendirmişlerdir. Bu bağlamda ağaç, hem dini hem de doğal semboller aracılığıyla sanatçıların eserlerine derin anlamlar katmış ve izleyiciyle etkileşim kurmalarına olanak tanımıştır.
Özet (Çeviri)
Beyond aesthetic satisfaction, The art inspires viewers to ponder question, and react through visuals. Images allow art to become more than just an object of observation by offering the audience with a visual feast of the artist's feelings, ideas, and dreams. This circumstance represents a process where the artist uses a language beyond words to communicate his or her inner world and perspective. In this study, the evolution of the tree image and its development in parallel with the general cultural and aesthetic evolution of art were examined. The tree image appears as a versatile motif in the painting. By using this image, artists have expressed the beauties of nature, man's relationship with nature, and the effects of time or environmental concerns. The Tree has been used in painting not only as an object but also as a representation tool loaded with deep meanings and symbols. When we consider the image of trees in pre-modern Western painting, starting with medieval painting, we see that it was generally used to represent religious teachings.In pre-modern times, the tree image was handled by the artists of the period in a way that reflected the characteristics of the period. Although there are differences between periods, the topics are generally close to each other. Modernist painters moved away from traditional depictions of nature by generally handling the tree image with techniques such as abstraction, geometricization or stylization. In addition to using trees as objects of nature, painters can utilize them to highlight particular aspects of their paintings, such as color, form, and texture. Some modernist painters may use trees not just as formal components, but also for emotional or symbolic implications. In this context the tree added deep meaning to the artists' works through both religious and natural symbols and allowed them to interact with the audience.