Mekanik ventilatör desteği alan yenidoğanın bakımı konusunda geliştirilen standart hemşirelik bakım modelinin bakım kalitesine etkisi
- Tez No: 86631
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP CONK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nursing Standards, Care Standards, Practice Standards, Newborn, Mechanic Ventilation
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, mekanik ventilator desteği alan yenidoğan bebeklere verilen standart hemşirelik bakımının, bakım kalitesine olan etkisini incelemek amacı ile deneysel olarak yapılmıştır. 3 1 Ağustos 1 998 - 20 Mayıs 1 999 tarihleri arasında, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi' nde mekanik ventilatöre bağlanan 15 araştırma, 15 kontrol grubu yenidoğan bebek araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak bebeklerin sosyo- demografik özelliklerini saptamak amacıyla“ Hasta Bilgi Formu ”, Araştırmacı tarafından geliştirilen“ Standart Hemşirelik Formu ”ve sonuç kriterlerine ulaşma durumlarını saptamak amacıyla“ Sonuç Kriterlerini Değerlendirme Ölçeği ”kullanılmıştır. Sonuç Kriterlerini Değerlendirme Ölçeği' nde 4 hemşirelik tanısı ( 1. Yetersiz Solunum ve Gaz Değişiminde Bozulma, 2. Sıvı Elektrolit Dengesizliği, 3. Enfeksiyon Gelişme Olasılığı, 4. Ailede Anksiyete, Başetmede Yetersizlik ) ve bu tanıların çözümlendiğini gösteren sonuç kriterleri yer almıştır. Araştırma grubuna standart hemşirelik bakımı verilmiş, kontrol grubu ise rutin servis bakımı almıştır. Elde edilen veriler; Ki kare, Fisher - kesin Ki kare ve student t testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, araştırma ve kontrol grubu bebeklerin sosyo-demografik özelliklerinin benzer olduğu saptanmıştır. Standart hemşirelik bakımı araştırma grubu lehine avantaj sağlamasına karşın, yapılan istatistiksel analizde her iki grubun sonuç kriterlerine ulaşma durumlarında fark bulunmamıştır ( p > 0.05 ).«n Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda, standart hemşirelik bakımı vermenin, mekanik ventilatöre bağlanan yenidoğanların bakım kalitesine pozitif etkisi olob;ie
Özet (Çeviri)
This study has been planned as an experimental research in order to determine the impact of standards of nursing care on quality of care in mechanically ventilated newborns. Thirty newborns ( 1 5 control and 1 5 experimental group ) who had been mechanically ventilated in the Neonatal Intensive Care Unit Ege University Hospital composed the sample of the study. The study has been completed between the dates of 31 August, 1998 - 20 May, 1999. The data has been collected by means of three forms which were“ Patient Questionnaire Form ”,“ Standart Nursing Care Form ”, and“Evaluation Scale of Outcome Criteria ”. Evaluation Scale of Outcome Criteria consists of 4 nursing diagnosis ( 1. Impaired gas exchange and Ineffective airway clearance, 2. Fluid and electrolyte imbalance, 3. Risk of enfection, 4. Inadequate hygiene ) and their outcome criteria that illustrates these diagnoses have been solved. The experimental group was treated by standart nursing care, control group was treated by the common care runned by nurses. The data was analysed the Chi square, Fisher exact and Student t tests. It was determined that socie-demographic features among experimental and control group are smilar. The result have demonstrated that standard nursing care provide many advantages on the part of experimental group. However, there has not been any statistically significant difference concerning the outcome criteria for both groups ( p > 0.05 ). It was also found that standard nursing care for mechanically ventilated newborns have a positive impact on quality of newborn care.