Zeki Demirkubuz filmlerinde erkek temsillerine sosyolojik yaklaşım
Sociological approach to male representations in Zeki Demirkubuz films
  1. Tez No: 866359
  2. Yazar: DANIZ ASKARZADE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAN ORMANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Zeki Demirkubuz, Toplumsal cinsiyet, Kimlik, Temsil, Temsil Biçimleri, Zeki Demirkubuz, Gender, Identity, represantation, Forms of representation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1990'lar sonrası dönemin önemli yönetmenlerinden biri olan Zeki Demirkubuz'un filmlerinde erkek temsillerinin inşasını sosyolojik açıdan analiz etmektir. Bu çalışmada, 1990'ların ortaları ve 2000'li yılların başından itibaren kendini göstermeye başlayan Yeni Türk Sineması akımının en önemli temsilcilerinden yönetmen Zeki Demirkubuz'un filmlerinde yarattığı erkek karakterler incelenecek ve bu inceleme üzerinden Türk erkeğinin geçirmiş olduğu eril krizin sinemamıza nasıl ve ne ölçüde yansıdığı gösterilmeye çalışılacaktır. Bu noktada, ilk olarak toplumsal cinsiyet ve kimlik kavramları sinema bağlamında tanımlanacak, ardından sinemamızdaki erkek kalıp yargılarına atıfta bulunarak Zeki Demirkubuz filmlerindeki erkek karakterler (baba/babasız erkek, oğul/evlat ve eş/sevgili) figürleri bağlamında“Araştırma yöntemi”kısmında içerik analizi ve göstergebilim yöntemleriyle analiz edilecektir. Çalışma sonucunda yapılan değerlendirmeler, 1990 sonrası dönemin önemli yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz'un filmlerindeki erkek temsillerinin, toplumsal yapıda bir arada var olan erkek kimliğinin geleneksel ve modern özelliklerini temsil ettiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the construction of male representations in the films of Zeki Demirkubuz, one of the important directors of the post-1990s period, from a sociological perspective. In this study, the male characters created in the films of director Zeki Demirkubuz, one of the most important representatives of the New Turkish Cinema movement, which started to show itself in the mid-1990s and early 2000s, will be examined and, through this analysis, how and to what extent the masculine crisis of the Turkish man is reflected in our cinema. will be tried to be shown. At this point, firstly, the concepts of gender and identity will be defined in the context of cinema, and then, referring to male stereotypes in our cinema, male characters in Zeki Demirkubuz films will be analyzed with descriptive analysis and semiotics methods in the context of father/fatherless man, son/child and wife/lover figures. The evaluations made as a result of the study showed that male representations in the films of Zeki Demirkubuz, one of the important directors of the post-1990 period, reflect the traditional and modern features of male identity that coexist in the social structure.