Optimizing employee performance: Comparing the impact of different training methods in the travel and tourism industry of Lebanon
Lübnan'da seyahat ve turizm endüstrisinde çalışan performansını optimize etme: Farklı eğitim yöntemlerinin etkisinin karşılaştırılması
- Tez No: 866458
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GENÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lübnan, turizm sektörü, çalışan performansı, eğitim, performans ölçümü, iş memnuniyeti, Lebanon, tourism sector, employee performance, training, performance measurement, job satisfaction
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Doğu Akdeniz kıyısında yer alan Lübnan, zengin mirası ve çeşitli manzaralarıyla turistlerin ilgisini çeken bir yerdir. Tarihi harikaları olan Baalbek ve Byblos'un yanı sıra Bekaa Vadisi ve Akdeniz kıyılarının manzaraları, kültürel batış, macera ve huzur arayan çeşitli bir izleyici kitlesini cezbeder. Lübnan'ın turizm sektörüne dalmak, 43 katılımcıyı yansıtan çeşitli demografik özelliklere sahip çalışan performansını inceler. Likert ölçeğini kullanan özenle hazırlanmış bir anket anketi aracılığıyla, araştırma iş memnuniyeti, beceri geliştirme ve eğitim programlarının işgücü dinamiklerini etkileyen faktörleri ölçer. Çalışmanın temel amacı, Lübnan'ın turizm sektöründe eğitim programlarının etkililiğini ve çalışan performansı üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Farklı eğitim müdahalelerini analiz ederek, eğitim stratejilerini iyileştirmek, performansı artırmak ve endüstri verimliliğini artırmak için kritik içgörüler sağlamayı amaçlamaktadır. Ana bulgular, iş becerisini ve memnuniyetini artırmada hem iş içi hem de iş dışı eğitimin kilit rolünü vurgular. İş içi eğitim beceri geliştirmeyi desteklerken, iş dışı eğitim genel etkinliğe katkıda bulunur ve yüksek motivasyon ve performansla uyumlu olur. Öneriler, iş içi eğitimin geliştirme stratejilerine stratejik olarak entegrasyonunu vurgulayarak, Lübnan'ın turizm endüstrisinin rekabetçi kalmasını sağlamak için uzman bir işgücü yetiştirmeyi önerir.
Özet (Çeviri)
Nestled along the eastern Mediterranean, Lebanon entices with its rich heritage and diverse landscapes, anchoring its appeal as a tourist haven. Its historical marvels like Baalbek and Byblos, alongside scenic vistas of the Bekaa Valley and Mediterranean shores, attract a varied audience seeking cultural immersion, adventure, and serenity. Delving into Lebanon's tourism sector, a study scrutinizes employee performance with 43 participants reflecting diverse demographics. Through a meticulously crafted survey questionnaire utilizing a Likert scale, the research gauges factors influencing workforce dynamics, including job satisfaction, skills enhancement, and training program impact. The study's core objective is to evaluate training programs' efficacy and their influence on employee performance within Lebanon's tourism industry. By dissecting various training interventions, it aims to furnish insights crucial for refining training strategies, enhancing performance, and bolstering industry productivity. Key findings underscore the pivotal role of both on-the-job and off-the-job training in enhancing employee competence and satisfaction. While on-the-job training nurtures skill development, off-the-job training contributes to overall effectiveness, aligning with heightened motivation and performance. Recommendations stress the strategic integration of on-the-job training into development strategies to cultivate a proficient workforce, ensuring Lebanon's tourism industry remains competitive.