Memede benign solid kitle tespit edilen kadınlarla sağlıklı kontrol grubunda metabolik sendrom sıklıklarının karşılaştırılması
Comparison of the frequencies of metabolic syndrome in healthy control group with patients with benign solid mass detected in the breast
- Tez No: 866457
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA PEKGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Metabolik Sendrom, Solid Kitle, Benign, Metabolic Syndrome, Solid Mass, Benign
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Metabolik sendromun memede benign solid kitle oluşumu üzerine etkisininin olup olmadığı amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Konya Şehir Hastanesi Meme Polikliniği'ne başvuran 18-65 yaş arasındaki 100 kadın katılımcı dahil edildi. Katılımcılara 19 soruluk hasta değerlendirme formu uygulandı. Formda yaş, boy, kilo, bel çevresi, sistolik ve diastolik tansiyon, endokrin ve metabolik hastalık, düzenli ilaç kullanımı, menarş ve menopoz yaşı, menopoz durumu, yapılan doğum sayısı, emzirme süresi, HRT, OKS ve RİA öyküsü, RİA hormon durumu, sigara ve alkol kullanımı sorgulandı. Katılımcıların açlık plazma glukozu, trigliserit ve yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) değerleri 12 saat gece açlığından sonra açlık plazma glukozu heksokinaz yöntemiyle, HDL kolesterol ve trigliserit rutin enzimatik yöntemle (Roche Diagnostics GmbH Cobas c702) kan tahlilinde bakıldı ve kaydedildi. İstatistiksel analizler Statistical Packet for The Social Science 22.0 bilgisayar programında yapıldı. Bulgular: Çalışma 18-65 yaş arası toplam 100 kişiyle tamamlandı. Katılımcıların yaş ortalaması 40,79±1,13, boy ortalaması 159,94±0,54, kilo ortalaması 72,91±1,62 ve bel çevresi ortalaması 89,66±12,66, sistolik kan basıncı ortalaması 123,01±18,71, diastolik kan basıncı ortalaması 76,93±10,0, glukoz değeri ortalaması 93,24±17,72, HDL değeri ortalaması 53,97±12,72, trigliserit değeri ortalaması 124,51±73,81 olarak bulundu. Katılımcıların %50,0'ı (n=50) memede benign solid kitlesi olan kadın hasta iken %50,0'ı (n=50) kontrol grubu olan sağlıklı kadınlardı. Katılımcıların %38,0'ının (n=38) kronik hastalığı vardı. Katılımcıların %43,0'ı (n=43) düzenli ilaç kullanıyordu. Katılımcılar vii BKİ'ye göre değerlendirildiğinde %1,0'ı (n=1) zayıf, %33,0'ı (n=33) normal, %28,0'ı (n=28) fazla kilolu ve %38,0'ı (n=38) obezdi. MetS'i olanların oranı %28,0 (n=28), menopozda olanların oranı %26,0 (n=26), sigara kullananların oranı %17,0 (n=17) ve alkol kullananların oranı %1,0 (n=1) olarak bulundu. Katılımcıların %14,0'ünde (n=14) diyabet (DM), %13,0'ünde (n=13) hipertansiyon (HT), %7,0'sinde (n=7) kardiyovasküler hastalık, %12,0'sinde (n=12) tiroid hastalığı ve %11'inde (n=11) diğer endokrin bozukluklar vardı. Katılımcıların menarş yaşı ortalaması 12,99±0,13, menopoz yaşı ortalaması 47,84±0,82, toplam hamilelik süresi ortalaması 21,48±0,88, toplam emzirme süresi ortalaması 36,01±2,32 ve yapılan doğum sayısı ortalaması 2,39±0,09 olarak bulundu. Katılımcılardan hormon replasman tedavisi alanların oranı %13,0 (n=13), oral kontraseptif alanların oranı %9,0 (n=9), hormonlu RİA kullananların oranı %6,0 (n=6) ve hormonsuz RİA kullananların oranı %4,0 (n=4) olarak bulundu. Sonuç: Çalışmamızda 35 yaş üzeri katılımcıların 35 yaş ve altı katılımcılara göre metabolik sendrom varlığı anlamlı olarak daha yüksek tespit edildi ancak memede kitle varlığı her iki yaş grubunda benzer dağılıma sahipti. Bu konuda yapılmış benzer bir çalışma bulunmamaktadır. MetS ile memede benign kitle ilişkilerini araştıran benzer çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır. Ayrıca metabolik sendrom parametrelerden bel çevresi, sistolik ve diastolik kan basıncı, glukoz, HDL ve trigliserit değerlerinin de her iki grup arasında benzer şekilde dağıldığı görüldü. MetS'i olan hastaların DM, HT ve KVH yönünden daha riskli grupta olduğu ve bu hastalıkların görülme sıklığı MetS varlığında anlamlı olarak daha yüksekti. Çalışmamızda hasta ve kontrol grubu arasında metabolik sendrom varlığı yönünden anlamlı bir fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to determine whether the abolic syndrome has an effect on the formation of benign solid mass in the breast. Material and Methods: This study 100 female patients between the ages of 18-65 who were admitted to Konya City Hospital Breast Outpatient Clinic were included. A 19- question patient evaluation form was applied to the patients. Age, height, weight, waist circumference, systolic and diastolic blood pressure, endocrine and metabolic diseases, regular medication use, menarche and menopause age, menopause status, number of births, breastfeeding duration, HRT, OKS and IUD history, IUD hormone status, smoking and alcohol use were questioned in the form. Fasting plasma glucose, triglyceride and high-dansity lipoprotein (HDL) values of patients were checked and recorded by fasting plasma glucose hexokinase method, HDL cholesterol and triglyceride routine enzymatic method (Roche Diagnostics GmbH Cobas c702) blood analysis after 12 hours of night fasting.Statistical analyzes were performed in the Statistical Packet for The Social Science 22.0 computer program. Results: The study was completed with a total of 100 people between the ages of 18 and 65 Dec. The average age of the participants was 40.79±1.13, the average male was 159.94±0.54, the average weight was 72.91±1.62 and the average waist circumference was 89.66±12.66, the average systolic blood pressure was 123.01±18.71, the average diastolic blood pressure was 76.93± 10.0, the average glucose value was 93.24±17.72, the average HDL value was 53.97±12.72, the mean triglyceride value was found to be 124.51±73.81. 50.0% (n=50) of the participants were female patients with benign solid mass in the breast, while 50.0% (n=50) were healthy women in the control group. 38.0% of the participants (n=38) had chronic diseases. 43.0% of the participants (n=43) are ix taking regular medication. According to the participants' BMI-1.0% (n=1) were underweight, 33.0% (n=33) were normal, 28.0% (n=28) were overweight and 38.0% (n=38) were obese. The rate of those with METS was found to be 28.0% (n=28), the rate of those in menopause was found to be 26.0% (n=26), the rate of smokers was found to be 17.0% (n=17) and the rate of alcohol users was found to be 1.0% (n=1). Of the participants, 14.0% (n=14) had diabetes mellitus, 13.0% (n=13) hypertension, 7.0% (n=7) cardiovascular disease, 12.0% (n=12) thyroid disease and 11% (n=11) other endocrine disorders. The mean menarche age of the participants was 12.99±0.13, the mean menopause age was 47.84±0.82, the total duration of pregnancy was 21.48±0.88, the total duration of breastfeeding was 36.01±2.32 and the average number of births was 2.39±0.09. Of the participants, the rate of those receiving hor-mon replacement therapy was 13.0% (n=13), the rate of those receiving oral contraceptives was 9.0% (n=9), the rate of those using hormone IUDs was 6.0% (n=6) and the rate of those using hormone-free IUDs was 4.0% (n=4). Conclusion: In our study, the presence of metabolic syndrome was found to be significantly higher in participants over the age of 35 compared to participants 35 years and younger, but the presence of mass in the breast had a similar distribution in both age groups. There are no similar studies conducted on this subject. There is a need to conduct independent studies investigating the relationship between MetS and benign mass in the breast. In addition, it was found that waist circumference, systolic and diastolic blood pressure, glucose, HDL and triglyceride values of metabolic syndrome parameters were distributed Decently between both groups. Patients with METS were in the riskier group in terms of DM, HT and CVD, and the incidence of these diseases was significantly higher in the presence of MetS. In our study, there was no significant difference between the patient and the control group in terms of the presence of metabolic syndrome.