Akut iskemik inmede frontal qrs-t açısının değelendirmesi
Evaluation of frontal qrs-t angle in acute ischemic stroke
- Tez No: 866474
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, inme, frontal QRS-T açısı, Emergency department, stroke, frontal QRS-T angle
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Servis Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Giriş İnme, tüm toplumlarda engelliliğin ve erişkinlerde mortalitenin en önemli nedenlerinden biridir. Akut iskemik inmede erkek cinsiyet, diyabet, hipertansiyon, geçirilmiş inme öyküsü, iskemik kalp hastalığı, hiperlipidemi ve atriyal fibrilasyon risk faktörleri olarak bilinmektedir. Frontal QRS-T açısı, ortalama QRS ve T dalgası eksenleri arasındaki açı olarak tanımlanmaktadır. Literatürde daha önce yapılan çalışmalar hipertansiyon ve koroner arter hastalığının, elektrokardiyografide (EKG) genişlemiş QRS-T açısına neden olabileceğini göstermiştir. Yapılan literatür taramasında akut inmeli olgularda QRS-T açısının önemini gösteren az sayıda çalışma bulunmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli prospektif gözlemsel tanısal değerlilik çalışması olarak tasarlanmış olup 01.09.2022-01.09.2023 tarihleri arasında, B10.1.TKH.4.34.H.GP.0.01/276 sayılı ve 08/09/2022 tarihli etik kurul onayını takiben ve yıllık 600.000 hasta kapasitesine sahip olan üçüncü basamakta yer alan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesinin Acil Servis Kliniği'nde yürütülmüştür. Bu çalışmada acil servise başvuran akut iskemik inme tanısı alan hastalarda frontal QRS-T açısının prognoza etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Kontrol grubu olarak aynı tarih aralığında acil servise başvuran travma hastaları 1/1 oranında eşleştirilerek değerlendirilmiştir. 01.09.2022-01.09.2023 tarihleri arasında acil servise başvuran ve akut iskemik inme tanısı alan 18 yaş ve üzerinde ve gebe olmayan hastalar çalışmaya alınmıştır. Akut iskemik inme tanısı difüzyon manyetik rezonansda diffüzyon kısıtlılığı veya beyin bilgisayarlı tomografi anjiyografide okluzyon bulgusu ile doğrulanmıştır. Çalışma grubu ve kontrol grubu frontal QRS-T açıları, hasta demografik bilgileri, risk faktörleri ve laboratuvar verileri açısından karşılaştırılarak, akut iskemik inmede prognoz açısından QRS-T açısının istatistiksel anlamlılığı değerlendirilmiştir. Bulgular Hastanemize 01.09.2022 ve 01.09.2023 tarihleri arasında acil servise başvuran toplam 326 hasta çalışmaya alınmıştır. Bu hastaların 169'u vaka grubu, 157'si ise kontrol grubu (minör travma) hastasıydı. Vaka grubuna alınan hastalardan 11'i GİA, 9'u laboratuvar ve EKG verilerinin yetersizliği nedeniyle dışlanmıştır. Sonuç olarak dışlama kriterleri sonrasında vaka grubunda toplam 149 olgu değerlendirmeye alınmıştır. Yaş ortalaması vaka grubunda 73.0; kontrol grubunda 60.0'dır. Olguların erkek cinsiyet dağılımı vaka grubunda %59.7, kontrol grubunda %49'dur. Vaka grubu altta yatan hastalıklar açısından değerlendirildiğinde; hipertansiyon % 64; diabetes mellitus %36; koroner arter hastalığı %25, ilk üç sırayı oluşturmaktadır. Vaka grubunun ekg bulgularının ortancaları değerlendirildiğinde, kalp hızı 79 atım/dakika, p aksı 40o, T aksı 490, QRS aksı 9o frontal QRS-T açısı 550 olarak bulunmuştur. İskemik inme hastalarının sonlanımları 106'sı servis, 23'ü ybü, 9'u sevk, 8'i taburcu, 3'ü tedavi ret olarak sonlanmıştır. Vaka grubunda hastane içi mortalitesi değerlendirildiğinde mortal seyredenlerle sağ kalanlar arasında kalp hızı, RR mesafesi, P mesafesi, QTcB mesafesi, atrial fibrilasyon istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Frontal QRS-T açısı hastane içi mortalite açısından istatistiksel olarak (p=0,069) anlamlı saptanmamıştır. Tek değişkenli analizde istatistiksel fark saptanan bütün parametreler lojistik regresyon analizinde de anlamlı saptanmıştır. Vaka ve kontrol grubunun altta yatan hastalıklar ve ekg bulguları açısından tek değişkenli analizleri incelendiğinde istatistiksel anlamlı olarak, sırasıyla hipertansiyon %63.8'e karşılık %41.4; diabetes mellitus %35.6'ya karşılık %21.7; geçirilmiş inme %22.1'e %1.9 bulunmuştur. EKG bulguları açısından değerlendirildiğinde kalp hızı, QRS aksı, RR mesafesi, PR mesafesi, QT mesafesi, atrial fibrilasyon istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Akut iskemik inmeli olgularda erken tanı ve risk değerlendirmeleri ile prognostik faktörlerin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Her ne kadar EKG bulguları ve frontal QRS-T açısı ölçümleri kolay uygulanabilen yöntemler olsa da bizim çalışmamızda frontal QRS-T açısı etkilenmemiştir. Akut iskemik inmeli olgularda patolojik frontal QRS-T açısı saptanması durumunda frontal QRS-T açısını etkileyebilecek diğer klinik tanılar açısından değerlendirme yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Stroke is one of the most important causes of disability and mortality in adults in all societies and it is possible to reduce mortality and sequelae rates, especially with emergency diagnosis and treatment approaches. In our study, we aimed to evaluate the effect of frontal QRS-T angle on prognosis in patients with acute ischemic stroke admitted to the emergency department. Materials and Methods: Our study was designed as a single-center prospective observational diagnostic assessment study. Patients diagnosed with acute ischemic stroke and trauma patients admitted to the emergency department between 01.09.2022 and 01.09.2023 were matched 1/1. Patients over 18 years of age with diffusion limitation on magnetic resonance or occlusion findings on cerebral computed tomography angiography were included in the study. Pregnancy, transient ischemic attack cases and patients with missing data were excluded. Results: A total of 326 patients were included in the study. Of these patients, 169 were in the case group and 157 in the control group. Among the patients included in the case group, 11 were excluded due to TIA and 9 were excluded due to insufficient laboratory and ECG data. As a result, a total of 149 cases were included in the case group after the exclusion criteria. The mean age was 73 years in the case group and 60 years in the control group. The male gender distribution was 59.7% in the case group and 49% in the control group. When hospital mortality was evaluated in the case group, heart rate, RR distance, P distance, QTcB distance, and atrial fibrillation were found to be statistically significant between those who died and those who survived. Frontal QRS-T angle was not statistically significant for hospital mortality. When univariate analyses of the case and control groups in terms of underlying diseases and ECG findings were analyzed, hypertension 63.8% vs. 41.4%; diabetes mellitus 35.6% vs. 21.7%; previous stroke 22.1% vs. 1.9% were found to be statistically significant, respectively. Conclusion: Early diagnosis, risk assessment and determination of prognostic factors are of great importance in patients with acute ischemic stroke. If pathologic frontal QRS-T angle is detected in patients with acute ischemic stroke, other clinical diagnoses that may affect the frontal QRS-T angle should be evaluated.