Adopting and adapting gothic romance: Articulation of female voices in Jane Austen's Northanger Abbey and Daphne Du Maurier's Rebecca
Gotik romantizmi benimseme ve uyarlanma: Jane Austen'ın Northanger Manastırı ve Daphne Du Maurıer'in Rebecca adlı eserlerinde kadın seslerinin dile getirilmesi
  1. Tez No: 866711
  2. Yazar: DHAY RIYADH GHIATH ALDEEN BAHRALULOOM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Gotik romantizm, Jane Austen, Northanger Manastırı, Daphne du Maurier, Rebecca, kadın sesleri, cinsiyet, adaptasyon, Gothic romance, Jane Austen, Northanger Abbey, Daphne du Maurier, Rebecca, Female voices, gender, adaptation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Gerilim, doğaüstü unsurlar ve kadın kaygılarının ortaya çıkarılmasıyla harmanlanan Gotik romantizm, okuyucuları uzun süredir büyüledi ve edebi uyarlamalara ilham kaynağı oldu. Bu tez çalışması iki kadın yazarın, Jane Austen'ın, Northanger Manastırı (1818) ve Daphne du Maurier'in, Rebecca (1938) adlı eserlerinde, farklı kadın seslerini ifade etmek için Gotik romantizmin gelenekleriyle nasıl etkileşim kurduğunu ve bunları nasıl uyarladığını incelemektedir. Northanger Manastırı'nda Austen, Gotik kurgunun aşırılıklarını şakacı bir şekilde taklit ederken aynı zamanda türün cinsiyetlendirilmiş güç dinamiklerinin bir eleştirisini sunuyor. Austen, başkarakter Catherine Morland'ın sıradan olaylara ilişkin yaratıcı yanlış yorumlamaları aracılığıyla, dizginsiz kadın fantazisinin tehlikelerini ve kadınlara uygulanan toplumsal kısıtlamaları açığa çıkarıyor. Ancak Austen aynı zamanda bu kısıtlamaları ustaca altüst ederek Catherine'in kendi iradesini ortaya koymasına ve zamanının ataerkil normlarına meydan okumasına olanak tanıyor. Öte yandan Du Maurier'in Rebecca'sı, Gotik romantizmin daha karanlık unsurlarını kucaklıyor ve kadın kimliğinin karmaşıklıklarını ve geçmişin kalıcı varlığını araştıran tüyler ürpertici bir psikolojik gerilim yaratıyor. Du Maurier, isimsiz anlatıcının esrarengiz Rebecca de Winter'la karşılaşmaları aracılığıyla takıntı, kıskançlık ve kendini tanımlama mücadelesi temalarını derinlemesine inceliyor. Anlatıcının Rebecca'nın etkisinden yavaş yavaş kurtulması, kadın özerkliğinin geri kazanılmasını ve toplumsal beklentilerle sınırlandırılmayı reddetmeyi temsil ediyor. Farklı yaklaşımlarına rağmen, hem Austen hem de du Maurier, kadın seslerine bir platform sağlamak için Gotik türü kullanıyor ve kadın deneyiminin incelikli ve çoğu zaman yıkıcı tasvirlerini sunuyor. Bu yazarlar, Gotik romantizmin geleneklerini uyarlayarak ataerkil normlara meydan okuyor, kadınların kaygılarını araştırıyor ve kadınların hayal gücünün ve eyleminin gücünü kutluyorlar.
Özet (Çeviri)
Gothic romance, with its blend of suspense, supernatural elements, and exploration of female anxieties, has long captivated readers and inspired literary adaptations. This paper examines how two female authors, Jane Austen in Northanger Abbey (1818) and Daphne du Maurier in Rebecca (1938) engage with and adapt the conventions of Gothic romance to articulate distinct female voices. In Northanger Abbey, Austen playfully parodies the excesses of Gothic fiction, while simultaneously offering a critique of the genre's gendered power dynamics. Through the protagonist Catherine Morland's imaginative misinterpretations of mundane events, Austen exposes the dangers of unrestrained female fantasy and the societal constraints placed upon women. Yet, Austen also subtly subverts these constraints, allowing Catherine to assert her agency and challenge the patriarchal norms of her time. Du Maurier's Rebecca, on the other hand, embraces the darker elements of Gothic romance, creating a chilling psychological thriller that explores the complexities of female identity and the lingering presence of the past. Through the nameless narrator's encounters with the enigmatic Rebecca de Winter, du Maurier delves into themes of obsession, jealousy, and the struggle for self-definition. The narrator's gradual emancipation from Rebecca's influence represents reclamation of female autonomy and a refusal to be confined by societal expectations. Despite their different approaches, both Austen and du Maurier utilize the Gothic genre to provide a platform for female voices, offering nuanced and often subversive portrayals of female experience. By adapting the conventions of Gothic romance, these authors challenge patriarchal norms, explore female anxieties, and celebrate the power of female imagination and agency.