Ali b. Salim es-Sefâkusî'nin Tenbîhü'l-Gâfilîn ve İrşâdü'l-Câhilîn adlı eserinin tecvid ilmindeki yeri
He place of Ali b. Salim es-Sefâkusi's work titled Tenbîhü'l-Gâfilin and Irşâdü'l-Cahilin in tecvid science
- Tez No: 867012
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÇİFTCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tecvîd, Kıraat, Sefâkusî, Tenbihü'l-Gâfilîn, Qur'an, Tajwid, Qiraat, Sefâkusî, Tenbihü'l-Gâfilîn
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kur’ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat İlmi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Ebü'l-Hasen (Ebû Muhammed) Alî b. Sâlim b. Muhammed en-Nûrî es- Sefâkusî, 17. yüzyılın ikinci yarısında Tunus'un Sefakus şehrinde doğmuş ve 18. yüzyılın başlarında ise Kahire'de hayata gözlerini yummuş mağribli bir âlimdir. Ali b. Sâlim Sefâkusî, şutûrî ve nûrî mahlaslarıyla tanınmaktadır. Ailesinin ekonomik sıkıntıları sebebiyle ilmi çalışmalarını, hayırseverlerin katkılarıyla sürdürmüştür. İlk öğrenimini Kuran ilimlerinde, özellikle tecvîd ve kıraat alanlarında almış, daha sonra dönemin tanınmış âlimlerinden dersler görmüştür. Mısır'a giderek bilgisini arttırmış ve daha etkili bir öğretmen olabilmek için zamanın âlimlerinden dersler alarak kendini geliştirmiş, icazetini almış ve doğduğu Sefâkus şehrine geri dönerek bir medrese kurmuştur. Tefsir, Kur'an ilimleri, tecvîd, kıraat, mantık, kelam, münazara, ilimler tasnifi, belagat, tıp ve astronomi gibi çeşitli alanlarda yetkinliğini göstermiş ve birçok eser kaleme almıştır. Kendisine ait birçok eser, çeşitli kütüphanelerde bulunmaktadır. Tezimizde, müellifin 15 eseri hakkında bilgi verilmiştir. Tenbîhu'l- Gâfilîn adlı eseri, yazıldığı dönemden itibaren tecvîd ilminin önemli kaynaklarından biri olmuştur. Müellif, eserinde öncelikle konuyla ilgili temel kaynaklardan bilgiler aktarmış ve ardından kendi düşüncelerini sunmuştur. Bu yaklaşım, eserin değerini daha da artırmıştır. Kendisinden sonra yazılan tecvîd kitaplarında da onun eserinden yararlanılmıştır. Eser, sadece belirli bir kıraatı öne çıkarmak yerine, zaman zaman diğer kıraat imamlarının, onların ravilerinin ve klasik dönem tecvîd ve kıraat âlimlerinin görüşlerine de yer vermiştir.
Özet (Çeviri)
Ebü'l-Hasen (Ebû Muhammed) Alî b. Selim b. Muhammed en-Nûrî es- Sefâkusî, 17. He has the right to go to his homeland, 18. He has lost his way to the earth, God forbid, I do not know. Ali b. He is not known by the pseudonyms Sâlim, Sefâkusî, Şutûrî and Nûrî. Due to his family's economic difficulties, his scientific studies were continued with the contributions of philanthropists. The text is displayed in Kurdish, the text is sent to the next person, so the child's son is always left in the dark. I am very happy with the art and work of others who have the talent to do this, also the best people can do this for me, I will be happy to do this for you. He has shown expertise in various fields such as tafsir, Quran sciences, tajwid, qiraat, logic, theology, debate, classification of sciences, rhetoric, medicine and astronomy and has written many works. This can be very easy, please feel free to do this. Please note this will be available after 15 days. His work, Tenbîhu'l-Gâfilîn, has been one of the important sources of the science of tajwid since that period when it was written. The author is easy to use and can also be used in the sun. Please feel free to use this art. This can be done by clicking on the video on the other side. Easily, unfortunately, this is the best choice, at the moment when the imams the next day, the classics contain nothing and the recitation is the best option for the first time.